Box in a box
Met enige regelmaat komt de vraag binnen, hoe je een (kleine) ruimte zodanig kunt ombouwen, dat er voldoende geluidsisolatie (van binnen naar buiten en v.v.) plaats vindt.
Het antwoord daarop is de Doos In een Doos (box in a box) constructie.
Zelfs als je in een rijtjeshuis of flat woont, is het mogelijk een geluidsreductie naar je omgeving te behalen van zo'n 20 tot 50 Db. Voldoende om met een bandje in de ruimte te kunnen spelen of opnemen, zonder dat de buren gek worden.
Moet de drummer zich trouwens wél inhouden, of elektronisch/midi spelen.

Principe
Het principe van een 'doos in een doos' betreft het gegeven dat in een bestaande ruimte een binnenconstructie gebouwd wordt die NERGENS de bestaande (buiten)constructie raakt.Meestal begin je met het opzetten van de muren. Die kunnen van gasbeton of (dubbele) gipsplaat zijn. Gebruik je dubbele gipsplaten, breng dan in de tussenruimte glas- of steenwol aan. Kit dit goed af, zodat je niet jarenlang last hebt van de stank -of jeuk- hiervan.
De nieuwe muren staan gemiddeld 20 cm van de bestaande muren af, daartussen kun je glas- of steenwol aanbrengen. Deze afstand kan variëren naar mate de mogelijkheden ruimer of krapper zijn.
De nieuwe binnenmuren rusten op rubbers, zodat de eigenlijke muur vijf centimeter boven de vloer 'hangt'.
Je moet uiteraard voor een stevig verband zorgen met de nieuwe binnenruimte.
Ben je daarin niet thuis, vraag dan een vakman om advies!
De binnenmuren kun je beplakken met stevig tapijt.
Breng, voordat je dit doet, eerst voldoende stroomcontacten en de multikabel aan.
Uiteindelijk kun je de binnenmuren afwerken met (een combinatie van) hout, steenstrips, spiegel, etc.

Gebruik geen hout of steen, want dit geeft contactgeluiden uitstekend door.
De deuren kun je aan de binnenzijde nog afplakken met tapijt of kurk, voor extra isolatie.
Binnen de nieuwe constructie kun je desgewenst opnieuw een 'doos in een doos' maken, maar nu voor het drumhok. Het harde geluid van een drumstel is bijna niet te isoleren, omdat vooral de lage frequenties van de kick overal 'doorheen' gaan. Hogere frequenties buigen gemakkelijk af doordat ze reflecteren tegen een harde oppervlakte.
Als je buiten bij een discotheek luistert, is het altijd de kick (en bas) die het meest hoorbaar is.
Deze frequenties kun je dus niet zo maar dimmen, je hebt (meerdere) akoestische vallen nodig die deze specifieke frequenties absorberen.
Deze akoestische vallen maak je niet eenvoudig zelf, maar ze zijn wel te koop bij de akoestiekspecialist.
Boven en onder

Daarmee steken ze dus net iets boven de onderkant van de nieuwe muren uit.
Werk gaten of kieren wederom goed weg met steenwol of purschuim.
De polystyreenplaten werk je af met gewone vloerplaten. Ga je ook drums gebruiken, maak dan vooral werk van de vloer, want de meeste contactgeluiden worden via de vloer overgedragen.
Plaats onder de drumkit ook nog een flink vloerkleed, hoe dikker, hoe beter.
Op deze platen komt de uiteindelijke vloerbedekking, wederom het liefst een stevig en dik type.
Dan het plafond, dat komt op de nieuwe binnenmuren te hangen.
Plaats elke 50 cm dwarsbalken, verankerd in de muur, en niet aan de onderzijde de gipsplaten tegen de balken.
Zorg ervoor dat het een stevig, goed dragend geheel is!
Plaats gelijk stroomcontacten, maar denk eraan dat het geen geluidslekken worden.
Dus altijd OPbouw, nooit INbouw! Bij inbouw verzwak je de dikte van de muur en daarmee de geluidsisolatie.
Licht
Het is heel goed mogelijk om aan één of meerdere kanten ruiten op te nemen.Gebruik dubbel- of driedubbel glas, met een hoge geluidsisolerende werking. Ook hier geldt, werk alle kieren goed weg.
Als het kan gebruik je dubbelglas waarbij de afzonderlijke platen in een hoek van 5 tot 10 graden staan t.o.v. elkaar, zo voorkom je hinderlijke reflecties. De glasruit kun je gemakkelijk zelf plaatsen, bestel op maat dik glas, en breng het onder de juiste hoek aan in het kozijn.

Lucht
Voor de aan- en afvoer van lucht zijn speciale, geïsoleerde pijpen te koop.Deze brede pijpen laten wel lucht, maar vrijwel geen geluid door. Je kunt een luchtstroom forceren door (stille) ventilatoren te plaatsen, zoals die ook in badkamers gebruikt worden.
Je kunt ook overwegen direct een airconditioner aan te schaffen. Het welbevinden van de muzikanten is vanzelfsprekend belangrijk voor de prestaties.

Als je hier bij de bouw al werk van maakt, zul je er later veel plezier van hebben. Komt de muziek vast ten goede :)
Controlroom
Als je flink hard wilt afluisteren (maar wie wil dat nog?) is het verstandig om ook de controlekamer onder te brengen in de nieuwe constructie. Er komt dan een dubbele sluis, en twee aparte -en gescheiden- ruimtes voor opnamevloer en controlekamer.Het voordeel hiervan is in ieder geval, dat wanneer deuren naar de opnamevloer even opengaan, er geen geluid de omgeving inlekt.
Je totale studio is zo akoestisch afgeschermd van de buitenwereld, met alle voordelen vandien.

Kabels
Al bij de eerste stenen die je legt, moet je je afvragen hoe de bekabeling gaat lopen.Stroom-, multi- en midibekabeling moet al in een vroeg stadium in de nieuwe constructie gelegd worden.
Midi en multikabel apart van de stroomvoorziening. Plaats de stroomkabel zo laag mogelijk bij de vloer, de overige kabels een meter hoger.
Leg je ook digitale bekabeling, maak dan de kabel zo kort mogelijk en berg hem voorzichtig en zonder knikken op in de constructie.
Zolang je nog met de muren bezig bent, is het eenvoudig om de bekabeling op de juiste manier in de muren aan te brengen.
Bezuinig niet op het aantal stroompunten, hoe meer hoe beter.
Akoestiek
Als de doos eenmaal staat en alle bekabeling aangesloten is, volgt een nauwkeurig onderzoek van de nagalmtijden in de ruimte(s). Je wilt in een grote ruimte geen galmtijd die je doet denken aan een oude kerk of sporthal. Dat zou veel versmering van het geluid betekenen. Maar helemaal droog is ook geen optie. Ergens tussen de 0,2 en 0,5 sec. ligt de ideale nagalmtijd. Dat kun je bereiken met dempingsmaterialen. O.a. Auralex verkoopt veel materiaal hiervoor en is ook nog eens keurig afgewerkt.Zie verder ook 'Akoestiek'. O.a. Bax-shop verkoopt alles op het gebied van absorbers, basstraps en diffusors. Met dit materiaal kun je de studioruimte en controlroom helemaal finetunen. Noodzaak, echt waar.
Samengevat:
- geen radiatoren (liever een elektrisch kacheltje of een speciale, stille airco);- geen geluidslekken, of onderdelen die de wanden, vloer of plafond verzwakken;
- geen contact tussen binnen- en buitenconstructie (geen muurankers of andere verbindingen);
- goede ventilatie, aanvoer frisse lucht (doen!);
- stevige en daardoor veilige constructie;
- gebruik veel verschillende vormen in je binnenconstructie, gebruik veel onbehandeld hout;
- geen storende elektrische apparatuur in de studio gebruiken (koelkast, wasmachine, flipperkast, dimmers, TL, etc.).
