Opname tips

Voorbereiding op een studio-opname
Nog steeds blijkt het voor veel bands nog moeilijk te zijn om op efficiënte wijze een demo of CD op te nemen. Het lijkt ook zo simpel, je repeteert je ongans op zeg drie nummertjes voor een single CD en hop, dan moet het lukken.Jaar in jaar uit hoor ik in de studio de inmiddels gevleugelde woorden: "in de oefenruimte en op het podium ging het echt altijd goed..
Vaste struikelblokken zijn de (te snelle, of net iets te mooie) gitaarsolo, de leadzang en het koorwerk.
(Meestal willen de bandleden net iets meer dan dat ze muzikaal kunnen waarmaken.)
Ook het gewenste ritme, het tempo, de indeling van de song ("hier speelden we toch altijd vier maten?") en het inspelen op een click zorgt vaak voor problemen. Natuurlijk, bij een optreden zal dit alles wat minder opvallen, o.a. door het geweld van het PA, dat geeft immers een extra kick.
En een vals akkoordje is ook 'weg' nadat het gezongen of gespeeld is.
Maar in de studio ligt het vast op de niets verhullende CD of schijf. Opnieuw 'in record' dus.
Voorbereiding
Veel bands willen er niet aan, maar het blijft handig je song uit te werken in maten en tellen zodat elk onderdeel in een song een vaste positie krijgt.

Als dit eenmaal geoefend gaat worden kun je de song -behalve uiteraard met z'n allen- ook in kleine groepjes oefenen.
Drums en bas bijvoorbeeld, kunnen die samen ook de song spelen? (En wat gebeurt er wanneer de metronoom aangezet wordt.)
De lead kan de refreintjes oefenen met het koor. Slaggitaar of toetsen met de sologitaar, etc.
Elke fout of twijfeling komt haarscherp aan het licht.
En dat kan beter gebeuren tijdens de repetitie dan in de duurbetaalde studiotijd.
Het lijkt misschien vervelend om een song zo gestructureerd te oefenen, maar geloof me, als daarna de hele band weer inzet zal je zien dat de aparte oefeningen geen weggegooide tijd en/of energie geweest zijn.
Tenslotte, je kunt het niet vaak genoeg zeggen, een song wint aan zeggingskracht door weg te laten wat niet essentieel is.
Kracht komt voort uit stilte! Of anders gezegd, vaak is minder beslist méér.
Niemand zit echt te wachten op zeurende partijen, toch?
In feite dient de songwriter zelf hier al rekening mee te houden door zowel de bezetting als de diverse partijen basic te houden.
Een basgitarist die af en toe een subtiel riedeltje speelt om te laten horen dat ie er nog is, kan wel.
Maar als dit elke tien maten voorkomt gaat dat riedeltje irriteren.
Een goede song roept emotie op en/of verrast de luisteraar! Dat bereik je alleen door zorgvuldig en genadeloos naar je eigen werk te kijken.
In de studio valt direct op in hoeverre over al dit soort zaken is nagedacht. En te vaak nog, wordt pas in de studio, soms zelfs tijdens de mix-down, noodgedwongen besloten een aantal partijen weg te laten.
Maar dat vergt dan nogal eens aanpassingen voor de andere instrumenten (met alle gevolgen vandien), waaruit blijkt, dat dergelijke ingrepen het best in de oefenruimte kunnen plaatsvinden.
Een eenvoudig portadeck in je oefenruimte kan je overigens al heel wat inzicht verschaffen hierin.

Instrumenten/apparatuur
Ook aan het instrumentarium kun je extra aandacht schenken.
Plaats een kleine week voor de geplande studio-opname nieuwe snaren op de gitaren.
Gebruik goede snoeren, die kosten wat meer maar houden het signaal veel beter overeind en zorgen bovendien voor minder ruis en brom. Ontvet en reinig alle pluggen van snoeren,zodat ze niet gaan storen.
Stem de drumkit (echt waar) en controleer of er ergens rammelende onderdelen een eigen muzikaal leven leiden (ketting/stang van het kickpedaal is een bekende etter).
Plaats desgewenst nieuwe vellen.
Blazers controleren hun ventielen en kleppen, maken ze bijgeluiden of lekken ze?
De studio
Als je je op deze wijze voorbereidt op het maken van een demo of CD, kun je met een goed en vertrouwd gevoel de studio in.
Het opnemen van de basis (bijvoorbeeld drums, bas en gitaar) is op deze wijze dan een fluitje van een cent en deze basis op zich zal al uitstekend klinken (hecht, strak).
Neem hierna nog de noodzakelijke takes op van de overige instrumenten en werk vervolgens toe naar wat meestal de song moet dragen, de zang en eventuele solopartijen.
Vaak hoor je ook dat een band een nieuw nummer eerst 50 keer live moet uitvoeren om zo de tijd te krijgen subtiele elementen in een nummer aan te brengen. Kan ik me alles bij voorstellen. Pas na het herhaald spelen van een song zit de basis in je ruggengraat en kom je toe aan verdere verfijning.
