Opname tipsPc of mengtafel?
Een vraag die vaak gesteld wordt door beginnende technici: zal ik mijn studio bouwen rondom een pc of juist beter rondom een mengtafel? Logische vraag, want beide systemen zijn voor vrijwel vergelijkbare prijzen te koop. De keuze hangt af van wat je precies wilt gaan doen en ook deels van wat je voorkeur heeft. Het werken met mengtafel en dedicated hardware zoals een harddiskrecorder heeft beslist zijn charme, maar heb je weinig ruimte, of ben je erg computerminded dan kan ook de pc een uitstekende keuze zijn.
Ik zet beide setup's eens op een rijtje.

Mengtafel / harddiskrecorder.
Voor deze set heb je een mengtafel nodig, harddiskrecorder of Adat, randapparatuur, monitoring en een setje microfoons. Mengtafels zijn technisch kwalitatief hoogstaand en desondanks erg goedkoop geworden, en een harddiskrecorder (8 of 16 sporen) kost je de kop ook niet meer.
Er zijn mengtafels voor 600 euro te koop, die 24 ingangskanalen hebben, 8 subgroepen en een uitgebreide eq- en aux-setting. Niets mis mee. Gaat het om de multitrack, dan is er een ruime keuze uit recorders van Fostex, Tascam, Akai en Boss. Analoog of digitaal.
Voordeel van deze setup: je werkt snel en overzichtelijk en de bediening voelt op elk onderdeel 'analoog' aan. Je hebt tijdens het hele opnameproces snel en goed inzicht op hoe je alles moet aansluiten, bedienen, controleren en gebruiken. Kortom, er zit veel logica in achter deze keuze. De bediening gaat intuïtief, omdat je vingers werkelijk de faders vasthouden.
Nadelen zijn er ook. Deze setup vraag wat meer ruimte, de kabelboom zal wat groter zijn en de kans op defecten/storingen neemt ook toe naarmate je meer hardware hebt. En je kunt minder makkelijk gebruik maken van het digitale aanbod aan plugin's en andere vernuftige zaken. Zoals automatisering van de taken. Niet onbelangrijk.

PC
Steeds vaker slaat de weegschaal door naar de pc (en Mac) als opnamestudio. Begrijpelijk, want een dergelijke set kun je heel precies op maat samenstellen. Behalve de (dedicated) pc heb je een (2 tot 24 spoors) harddiskrecording-interface nodig, monitoren, microfoons en een berg aan plugin's. De set vraagt weinig ruimte, want zelfs met een laptop kun je prima multitracken. Het steeds weer kunnen oproepen van een bepaalde scene is ook een groot voordeel, dat je bij een analoge setup moet ontberen.
Voordelen: Compacte setup, betaalbaar, en via de software kun je veel details oproepen. Je kunt makkelijk het aantal sporen uitbreiden als de noodzaak zich daartoe aandient. Veel merken laten het plaatsen van een 2e kaart toe.
Backuppen van je songs is een peulenschil, want je data gaan gewoon via usb, fiwi of ftp naar je backupsysteem. Verder kun je door de keuze voor een bepaalde harddisk-interface de kwaliteit naar wens instellen. Vind je een sampling frequentie van 44,1 kHz bij 16 bit (cd kwaliteit) voldoende? Of ga je liever voor 96 / 24, of zelfs 192 / 24? Kan allemaal. Ook fijn meegenomen is dat een pc (zeker een laptop) gewoon onder je arm meegaat naar andere locaties.
Nadelen zijn ook hier aanwezig. Een deel van het opnameproces is niet erg inzichtelijk, omdat een pc niet tot elk niveau te doorgronden is. Soms moet je vele menu's door tot je de juiste informatie gevonden hebt. Je pc kan vastlopen of stoorgeluiden produceren (echt waar) en dan zit je met de gebakken peren.
Soms mis je ook de mengtafel om een signaal al vast goed in te regelen en voor te bewerken.
Werk je met een aantal mensen aan je project, dan heb je ook meerdere, grote schermen nodig om overzicht te houden.
Tenslotte, het aansluiten van je pc op de rest van je setup is nogal eens problematisch. De 'monitor-uit' kan een mini-jack zijn op je geluidskaart, maar de geluidsmonitoren vragen gebalanceerde XLR's. Allemaal op te lossen, dat wel.
Je kunt vrij lastig externe randapparatuur patchen, omdat je geen insertiepunten hebt. En al heb je die wel, dan wil je niet steeds switchen tussen het digitale en analoge domein.


Is dit de keuze dan?
Nee, gelukkig niet. :) Er zijn vele mengvormen mogelijk. Voorbeeld. Ik neem op met mengtafel en een Alesis HD24. Bedrijfszeker en uitstekende converters. Via ftp kan ik de 24 wav's gemakkelijk overzetten naar pc en op elke mogelijke manier bewerken. Via SoundForge, als het om individuele sporen gaat, maar alle sporen kan ik ook in Sonar of Cubase laden. Of in Audition, als je geen midi wilt gebruiken. De mastering is dan een vrije keuze, vanaf je multitrack-mengtafel naar je masterrecorder, of vanuit je pc. In dat laatste geval blijf je dus binnen het digitale domein, maar is externe randapparatuur (compressor, eq) voor je eindmix niet (gemakkelijk) mogelijk.

Als je graag werkt met een mengtafel, kun je ook een pc met hd-kaart gebruiken, puur voor de opslag. Laptop met een 8 sporen kaart er aan, en lekker blijven werken met je mengtafel en externe randapparatuur. Uiteindelijk gebruik je vaak een mix van alle mogelijkheden. Als je naar de 'all-in-one's' kijkt, de moderne en luxe porta's, zie je ook een praktische combi van mengtafel en recorder in één behuizing. Je moet de klus klaren binnen dat kastje, maar als dat je uitdaging is, kan het niet compacter!