Opname tips

Studio van de Toekomst
Inmiddels is het zogenaamde magische jaar 2000 ruim verstreken.De auto vliegt, het bandoptreden verloopt via camera's op Internet en de pizzaman bezorgt naast vierkante pizza's

Het probleem van de werkeloosheid is dramatisch afgenomen omdat de ene helft van Nederland bestelt en de andere bezorgt.
Momenteel is het wellicht ook lastig om als studio te adverteren met het feit dat je 16 analoge sporen biedt.
Analoog is in dit verband inherent aan kunststofstrookjes waarop metaalpoeder gedampt is.
Dit metaalpoeder schijnt door middel van electromagnetische principes onze muziek nog vele jaren vast te kunnen houden.
Onze nazaten zullen zich ongetwijfeld doodlachen om ons, zoals wij nu nog glimlachen om de T-Ford en de Pick-Up (een soort CD-speler die bakelieten schijven rond liet draaien waarbij een naald de groeven aftastte.) Om je alvast wat voor te bereiden op die toekomst volgt hier een tip om met relatief weinig geld een studiootje op te zetten dat overlevingskansen biedt.
Groot en imposant is uit, multifunctioneel, software en ingenieus is in. Dat zijn de uitgangspunten.
Dit heeft direct gevolgen voor de man of vrouw die gewend was op grote trommels te slaan. Dat bijvoorbeeld, is uit. Alleen die drummers die tijdig overstappen op zipi-midi-fiwi-pro of een flinke drumcomposer geef ik overlevingskansen. ;)
Aan de opnamekant dus een aantal elektronische toverdozen en een paar bescheiden microfoons voor de opname van stemmen en eventuele unieke akoestische instrumenten.
Hart van het systeem is een harddiskrecorder met geïntegreerde midi-setup, ondergebracht in de toch al aanwezige hoofdcomputer die het huishouden regelt. Maar een standalone zoals de goede oude Roland VS-880 kan eventueel ook, temeer omdat de effectsectie dan gemakkelijk in te bouwen is.
Het aantal sporen bij harddiskrecording was altijd onderwerp van gesprek, het rubriceerde zelfs de studio's, maar inmiddels praten we ongetwijfeld over andere interessante mogelijkheden want het aantal sporen is vandaag de dag 'voldoende', zoals ook een bekend automerk placht te zeggen over het motorvermogen van haar bolides.
Veel randapparatuur is overbodig omdat op de PC alle gewenste bewerkingen mogelijk zijn.
Compressie, super-parametrische toonregeling, de-essing, kortom, het is allemaal een kwestie van even de muis uitlaten.
Of geautomatiseerd mixen desgewenst, zodat elke opname in technisch opzicht altijd geslaagd zal zijn. Het creëren van 'goede oude' special effects zoals morphing, chorus etc, is nu een eenvoudig klusje voor de computer of ipad.
Je ziet, we raken steeds meer van die 19" dozen kwijt.
Want in feite is de speciale processor die in een effectapparaat zit, eenvoudig te simuleren door een standaard computerprocessor.
En aangezien de moderne multiprocessor een onbegrijpelijk rekenmonster is, is er voldoende overhead om elk onderdeel van het opnameproces haar eigen processorcore te geven.
Zelfs de afluistering zal niet ontkomen aan de tijdgeest.
Niet langer enorme, meer-weg luidsprekers (in feite een optelsom van compromissen), maar een bescheiden Hi-Fi Wi-Fi multimedia luistersetje dat gewoon 'neutraal' en desgewenst snoeihard weergeeft. Ook dit schept, in alle opzichten, ruimte.
Omdat de centrale computer is aangesloten op een wereldwijd netwerk is het niet langer noodzakelijk dat muzikanten lijfelijk aanwezig zijn bij de opnames. Ze uploaden hun bijdrage wel via de satelliet.
Maken we een optelsom van bovenstaande, dan kunnen we concluderen dat de moderne studio meer een commandocentrum zal zijn dan een verzamelplaats van muzikanten. Kennis, internet en bezit van de juiste software, dát is wat de studio van de toekomst moet bieden.
Update: www.ejamming.com/ !
Grote mengtafels en indrukwekkende 19 inch rekken zijn uit.
Aangezien het hele opname proces gedigitaliseerd zal zijn is hardware niet langer het onderdeel dat de toon aangeeft.

In dit licht bezien is het een interessante vraag of de hedendaagse grote studio in zijn huidige vorm überhaupt overlevingskansen heeft op de lange termijn.
Kan een bescheiden werkruimte en een compacte PC-opnamerecorder die voorziet in alle gewenste functies kwalitatief concurreren met onze huidige topstudios? Of zouden juist de huidige topstudios als eerste de nieuwe koers zetten naar de veranderingen in deze 21e-eeuw? Wellicht bieden ze een belangrijke meerwaarde, door een goede ambiance en kennis van de allernieuwste technieken.
Tenslotte, het traject studio-platenzaak staat ook al even op de tocht. Nu al is het eenvoudig mogelijk om op Internet nieuwe songs van bekende artiesten te downloaden. Al of niet tegen betaling. Deze zijn dan af te spelen met speciale software-players die gratis worden aangeboden op zo'n site.
De moderne multimediacomputers en tablets doen immers steeds minder onder voor een doorsnee Hi-Fi set.
Als het gehele proces rondom muziek echt digitaal wordt zal de glasvezelkabel of satelliet de distributie verzorgen van nieuw songmateriaal.
Een bijkomend fenomeen bij al deze ontwikkelingen zou kunnen zijn dat we steeds minder ons huis zullen verlaten omdat de noodzaak daartoe ontbreekt.

Recorders, mengtafels en effectprocessors die onlangs nog uitstekend voldeden, worden nu aangeboden voor zachte prijzen.
In een aantal advertenties zag ik een uitstekende 8-spoor multitrackrecorder voor iets minder dan 150,- euro en een 16-spoorrecorder voor nog geen 500,- euro. Alles met garantie.
Compressors en galmen die misschien net een jaar oud zijn worden voor dumpprijzen weggezet omdat er (alweer) een opvolger is.
Toch kan (en zal) deze zogenaamde oude apparatuur ongetwijfeld nog kwaliteit bieden.
Deze apparatuur vraagt dan soms wel wat meer creativiteit van de gebruiker om die kwaliteit hoog te houden, maar ik weet zeker dat je er een hit mee kunt opnemen. (Bekijk altijd even of het krijgen van service en onderdelen nog mogelijk is bij een bepaalde dealer of importeur).
Ruim veertig jaar popmuziek bewijst immers dat niet de apparatuur maar de band de hit maakt. Sla je slag dus. :)
