Gewogen


Gewogen en goed bevonden

Op deze pagina een aantal studioapparaten dat net gekocht is, of in gebruik (geweest) is.
Overeenkomst: ze doen hun werk uitstekend, zijn redelijk betaalbaar, of, soms wat duurder, maar het geld echt waard.

Røde NT4 stereo kondensatormicrofoon
Panasonic HC-VX980, 4K camcorder  
Steinberg UR22 MKII audio-interface
Allen&Heath ZED 428 mixer

Egosys Waveterminal U2A (USB)
Egosys Miditerminal 4041 (parallel)
Reason (Propellerheads)
Yamaha O2R-96 digitale mixer

Korg Pandora gitaarwalkman
Røde Stereo Videomic Pro
Behringer MX 3242x mixer
Line6 POD XT

Genelec 1029A / 7050A
Samson C que 8
iPod - iPhone
Sennheiser HD 25 hoofdtelefoon

TLA 5052 stereo buizen compressor
M-Audio Microtrack 96/24
Sony D50 portable recorder 96/24
Behringer paar C2

Alesis HD24
Tascam HD-R1 96/24 masterrecorder
Sennheiser E 602 microfoon
Tascam DR-60D mkII  

TViX M-7000A mediaplayer
Motu 828 mk2 HD geluidskaart
Yamaha 2816 Workstation
Bowers & Wilkins P9 Signature hoofdtelefoon

Fender Blues Deluxe Reissue  
Pignose 7-100 gitaarversterker  
Sequential Prophet 6  







Allen&Heath ZED 428

Als ik een nieuwe mengtafel koop kijk ik naar 3 aspecten. De prijs, de mogelijkheden en de klank. Dat laatste is niet onbelangrijk, want een mengtafel die niet lekker klinkt komt je opnames bepaald niet ten goede.
Allen&Heath, een mengtafelfabrikant pur sang heeft dat al heel lang puik voor elkaar. Ook qua mogelijkheden en prijsstelling kan dit merk met de besten mee. Voor mij werd het dus de ZED 428. De ZED kent een serie modellen, waar behalve veel standaard mogelijkheden ook een USB uitgang op aangebracht is, die je desgewenst naar je pc kunt voeren. Omdat deze USB uitgang een relatief lage resolutie biedt, vind ik dat niet zo interessant voor de studio. Live is het prachtig, want je kunt je mix simpel even opslaan naar je laptop.

Ik was wel gecharmeerd van de 24 kanalen, plus twee stereo, de uitgebreide eq en aux regelingen, de 24 direct/outs en het uitstekende overzicht op individuele- en groepssignalen.
De twee matrix-outputs geven nog extra flexibiliteit en de ALPS faders werken heel nauwkeurig. De toonregeling bestaat uit laag-af, hoog en laag en twee sweeps voor het midden. Perfect. Plus een eq aan/uit. Dat zijn heel wat pluspunten.


Ook de praktijk is positief. Ik werk met 24 sporen, en dan kun je prima vooruit op deze tafel. Zowel off- als ontape kun je alle gewenste lusjes en bewerkingen gemakkelijk uitvoeren. Met 4 subgroepen, 24 DO's, 6 auxlijnen, een mono- en stereo uitgang alsmede de dubbele matrix-out kom je niet snel tekort.

Grote afwezige is de ruis, die is niet waarneembaar. Wel valt de krachtige, heldere klank van de ZED428 op. Sluit in termen van kwaliteit perfect aan op mijn HD24 multitrack. Klein minpuntje is er ook. Er is geen aparte controlroom uitgang, die mis ik wel. De tafel is ook niet speciaal als studiotafel neergezet door Allen&Heath, maar meer als een algemene AV-tafel. Dat betekent dat je je monitoren aan de hoofdtelefoonuitgang moet hangen, en dat is niet ideaal, maar wel werkbaar. Het is natuurlijk ook niet extreem van invloed op je uiteindelijke mix. Een andere optie is dat je hiervoor een van de twee matrix-uitgangen gebruikt. Er zijn 2 hoofdtelefoonuitgangen, dus naast het lijntje dat je gebruikt voor je monitoren kun je nog steeds even een hoofdtelefoon aansluiten.

Alle in- en uitgangen zijn op de bovenzijde aangebracht. Dat zou voor de studio niet noodzakelijk zijn, maar kwaad kan het ook niet. Wil je even iets inprikken, dan kan dat. Vooral bij inserts gebeurt dat ook wel vaak en het geeft wat overzicht op je in- en uitgangen.
Hoe je een dergelijke tafel aansluit op je systeem vraagt ook het nodige denkwerk. Voer je alle direct-outs naar de ingangen van je multitrack of juist niet? Het leek mij niet verstandig. Mijn multitrack heeft de aardige bijkomstigheid dat je een bepaald signaal naar wens naar ingang 1, 9 of 17 kunt sturen. Of naar 2, 10 dan wel 18. Als je zo werkt, komen de 4 subgroepen je goed van pas, in combinatie natuurlijk met de direct-out's.
Een toptafel van A&H, goede klank, stil, veel mogelijkheden en een onverwoestbare tafel met ALPS-faders, 24 DO's, LED per kanaal, kortom, er is niet veel dat je mist.



Specificaties:
- veelzijdige AV mixer
- 24 mono kanalen, 2 stereo ingangen met 4-bands equalizer
- Neutrik XLR en 6.35mm jackplug connectoren
- kanaal inserts
- wide gain 'DuoPre' microfoon/lijningang
- 4-bands equalizer met dubbele mid en in/out schakelaar
- verlichte mute-knop per kanaal
- pan per kanaal
- verlichte PFL en peak indicatoren
- APLS 100mm faders
- 6 aux sends (2 pre, 2 post, 2 pre/post)
- 4 subgroepen, gevoed per kanaal
- alle ingangen met level control
- 12 bar meters
- L, R, en main mix outputs
- 2 matrix secties aanwezig, output via USB te verzenden
- individuele 48V phantom power per kanaal
- direct out op elk mono kanaal
- peak en signaal indicatoren op elk kanaal
- te configureren met USB stereo in/uitgang (ook te gebruiken met effecten via PC)
- master level control op alle outputs
- eenvoudige lay-out, alle bedieningselementen op de bovenkant
- afmetingen: 930x560x129mm - gewicht: 18 kg


12-02-2018/ws
Prijs: 1910 euro.






TViX M-7000A mediaplayer

Als je veel geluids- en videobronnen (even) wilt afspelen is een mediaplayer een voor de hand liggende keuze. Een dergelijk apparaat is handig omdat je geen dvd/cd hoeft te branden, maar de brongegevens rechtstreeks kunt afspelen (of streamen) vanaf de mediaplayer. Dan wil je ook graag een mediaplayer die met alle formaten overweg kan. Dat is bij deze M-7000A geen enkel probleem, want de lijst met ondersteunde formaten is onuitputtelijk. We noteren .avi, .wmv9, .vob, .ifo, .mov, vc1, .iso, H.264, .ts, .tp, trp, m2ts, Mpeg4 en DivX. Kloppend hart is de Sigma 8635 chip, de betere (en snellere hd) Sigma.
Wij lieten een 1 TB schijf monteren in de fraaie ronde toren, waardoor de player tevens een riant backupstation geworden is.
Behalve de USB is er ook een netwerkaansluiting, waardoor je de M-7000A zo in je LAN hangt. Niet snel helaas, ondanks de gigabit-instelling. Verdere uitgangen zijn er voor geluid (cinch en -digitaal- coax/optisch uit) en video (compo en HDMI). De HDMI geeft -maximaal- een 1080p HD signaal af, waardoor de echte HD film echt tot leven komt op je LCD of plasma (1920x1080 pixels in full HD).
Bij de player wordt een mooie AB geleverd die alle functies gemakkelijk oproept op je tv-scherm.
Tip; het is de moete waard om regelmatig op http://www.tvix.co.kr/eng naar firmware-updates te zoeken, want kleine kinderziektes worden hierdoor snel verholpen.
Wanneer er een schijf in de M-7000A wordt geplaatst werkt hij ook als Network Attached Storage (NAS). De M-7000A maakt -indien voorhanden op je scherm- gebruik van HDMI 1.3. Daardoor is het kleurbereik wijder en kan met lipsync het geluid gelijkgetrokken worden met het vertoonde beeld.

De M-7000A wordt ook veel gebruikt tijdens onze workshops om door middel van film/geluid de stof te presenteren. Het moet gezegd worden, hij heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Degelijkheid troef. Voor het gemakkelijk verplaatsen van de player hebben we de optionele handgreep PHG -2 geplaatst.
We spelen er wav, mp3, flac, wmv, avi en vob mee af en dat gaat gewoon perfect. Ook op de beamer, voor grotere gezelschappen.

Ik kocht de player voor ruim 530,- Euro bij fullhdplayer.com (http://www.rhisc.nl). Daar heb ik we trouwens wel een klein beetje spijt van, want de 'afdeling Sales' aldaar kent een wat hoekig karakter, waardoor het contact snel kan ontsporen.
Zoals eerder gezegd, de firmware maakt de player, dus de nieuwste is meestal de beste. Bij blue-ray bijvoorbeeld is de weergave en menustructuur beneden peil, maar een toekomstige firmware-update kan dit ongetwijfeld verbeteren. Bij andere videoformaten heb ik geen problemen gevonden (fw 1.5.19 in gebruik).
-SATA HDD Barebone
-10/100/1000 Netwerk-utp
-HDMI uitgang (1920x1080)
-FTP/NDAS SAMBA transfer
-Sigma Chipset Sigma 8635
-USB Host 2x
-USB Slave
-Optical & Coax digitaal audio
-1080P Full HD max
-Behuizing van metaal-alu

Inmiddels (01 2017) is de TViX opgevolgd door een Popcorn VTEN. Vooral vanwege de 4K kwaliteit.

11/2010/ws




Motu 828 mkII HD geluidskaart

Een uitermate luxe en uitgebreide geluidskaart. Met 8 in/uit analoog, SP/Dif, SMPTE, Midi, ADAT lightpipe en sync een kaart die niet snel opgeeft. De interne mixer laat je ook analoge signalen mixen, dat kan soms handig zijn. De kaart lust werkelijk alles, lijn, instrument, microfoon (met fantoom), SP/Dif, Midi, Adat (de sync laat je sample-nauwkeurig de sporen overzetten, dus in sync). Luxe werkpaard.
Ik was al in het bezit van 2 'oude'828's, die waren ook niet verkeerd, maar de opvolger is een kaart die gewoon alles biedt.
Met enig positief rekenwerk spreek je over 20 ingangen en 22 uitgangen. Dat geldt alleen wanneer je een ADAT gebruikt om via de lightpipe de extra ingangen te benutten. Je zou ook kunnen zeggen dat de 828mkII een 10 sporen kaart is, daar is nog steeds niets mis mee. Hoe dan ook, je kunt ongeveer je hele studio aan deze 828 mkII knopen, en dat is reuze interessant. Midi is ook aanwezig en ook dat is mooi meegenomen.
Er is uitstekende ondersteuning (al vanaf 15 januari 2007) voor Vista en Windows 7 en 8, zelfs voor de 64 bits uitvoering. En dat is een groot compliment waard voor Motu.
De bijgeleverde software is heel functioneel, werkt probleemloos en is gemakkelijk te doorgronden.



Bezit je een Mac, dan is de 828 helemaal op maat voor jou, want dan kun je gebruik maken van de bijgeleverde software AudioDesk. De Windowsgebruikers hebben hier even het nakijken. Audition, Nuendo, Sonar en Cubase zijn echter geen vervelende alternatieven, integendeel.
Er is meer goed nieuws. De 828 mkII in USB uitvoering kost rond de 500 euro (de firewire-versie blijft hangen op 700 euro, wonderlijk) en je kunt er 2 of 3 naast elkaar gebruiken. Dat levert een extreme recorder op, die echter wel een pittige pc en een groot scherm (liever 2) vraagt. Ik gebruik een recente Pentium i7 950 (8 core op 3.2 Mhz), 12 Gig intern, en de twee 828's voelen zich er kiplekker bij. Audition is een van de weinige programma's die vlekkeloos draait op mijn 64 bit Windows 7! Ik ben nog benieuwd naar de nieuwe Nuendo, de synchronisatie met Adat levert soms problemen op en dat zou bij deze versie wel eens opgelost kunnen zijn.
De dsp werkt op een s/r van 96KHz (max 192KHZ?) en maximaal 24 bit en ik moet zeggen dat de klank van de converters meer dan uitstekend is! Handig detail, op de voorzijde kun je ook snel even 2 microfoons/instrumenten aansluiten, desgewenst met fantoom. Ik heb al stereo-opnames gemaakt met 2 AKG C414's en ben onder de indruk van de resultaten.


Specs
- analoog 24-bit 96-kHz on +4/-10 bal/unbal TRS
- 8in, 8uit beide analoog
- mic preamps 24-bit 96-kHz op XLR/TRS
- main outputs 24-bit 96kHz op bal/unbal TRS
- hoofdtelefoon stereo
- adat optical (digital)
- s/pdif 24-bit 96-kHz (digital)

03/2016/ws





Yamaha AW 2816 HDCDR Audio Workstation

Kwam hem tegen bij het inrichten van een kleine studio.
Deze Yamaha, het kleine broertje (nou ja) van de AW4416, heeft een digitale 28 in/18 uit mixer, kan zowaar 16 sporen wegzetten, en heeft zelfs 130 virtuele tracks.
Aardig is de ingebouwde CDR zodat je direct kunt masteren. Kortom, je blijft tijdens het werken met de 2816 steeds in het digitale domein. Als backup lijkt de CDR uiteraard ook praktisch.
Voorzien van motorfaders, full-mix-automatisering (incl. het wegzetten/ophalen scenes, een soort total recall) en goed klinkende effectsecties.
De 2816 werkt naar keuze met 16 of 24 bit, en het moet gezegd worden, hij klinkt fantastisch: stevige, transparante opnames met een mooie dynamiek.
De bediening is even wennen, maar geldt dat niet voor elk digitaal apparaat?
Als je even je tijd investeert in de handleiding, krijg je een soepel en geavanceerd werkend luxe 'portadeck' van wereldformaat. Met mixer (naar O2R model !), recorder, effects, midi en CDR.
Stel, een band wil wat opnames maken, koopt of huurt een 2816 en wat microfoons, en voilà, een semiprofessionele opnameset staat klaar! De bediening is echt relatief eenvoudig, waardoor er snel gewerkt kan worden.
Gezien voor ruim onder de 2000,- euro.




12/2009/ws





Sennheiser E 602 kick microfoon

Soms tref je een microfoon, die ondanks de lage prijs zeer goed presteert.
De Shure SM58 was (en is!) daar een lichtend voorbeeld van.
Als je voor de kick eens een fraai geluid wilt maken heb je behalve een goed klinkende kit ;) deze Sennheiser 602 nodig.
Voor de prijs hoef je het niet te laten, en je krijgt een heel apart geluid: weinig midden, maar wel een lekkere diepe plof.
De kick gaat een beetje 'chique' klinken.
Niet te vergelijken met bijvoorbeeld de zware klap van de D112 (en daarvoor de D12).
Hoewel een condensator als de PE80 véél meer dynamiek en power in het basedrumgeluid legt, blijft het geluid van deze microfoon toch verbazen.
Goed bruikbaar voor o.a. pop, rap, dance, (hard)rock en blues.



- afmetingen d 60 x 153 mm
- gewicht 550 gr.
- richtingskarakteristiek: cardioid
- frequentiebereik 20-16.000 Hz

Prijs plm. 170,- euro.

11/2008/ws






Egosys Waveterminal U2A (USB)

Ik ben gek op dit merk. Semiprofessionele apparatuur voor een lage prijs.
Deze wat oudere U2A is een USB hardiskrecorderunit, analoog 2 in/2 uit, digitaal in/uit, zowel coaxiaal als optisch.
Werkt op 44.1/48 kHz/24 bits. USB 1.1 laat niet meer data-overdracht (Thruput) toe, waardoor de 96 KHz achterwege moest blijven. Dat heeft (positieve) consequenties voor de benodigde processorkracht van je PC. Ik denk dat elke vlotte pentium-PC (of notebook !) overweg kan met deze Waveterminal.
Het aansluiten is werkelijk verbluffend eenvoudig: inprikken en werken maar!
Wil je de Asio 2 driver proberen, bijvoorbeeld voor Win 2k of XP, dan kan dat, op www.egosys.net is een uitstekende driverbank (en support) beschikbaar.
Even opletten met het inregelen, dat komt zéér precies. Het beste is om het apparaatje zorgvuldig in te regelen m.b.v. een sinus van 400 en 1000 Hz.
En dan die handige, superkleine kastjes. Mooi gedaan, gelukkig worden er jacks gebruikt, en niet die vervelende en kwetsbare mini's.
De grootste verrassing is dat de klank héél behoorlijk is. Wil je bezig gaan met harddiskrecording voor een betaalbaar budget, dan is dit een uitstekende instapper. Beter (en specifieker bedoeld voor HD-rec) dan bijvoorbeeld elk SB-product.
Heel aardig is dat elk analoog geluid altijd en realtime aanwezig is op beide digitale uitgangen. Bovendien is omzetting tussen optisch en coaxiaal met dit apparaatje een fluitje van een cent.
- 16-bit resolutie
- Goudcontact S/PDIF coaxiaal en optisch digitaal I/O
- 24-bit, high-quality stereo A/D, D/A converters: 100dB(A/D), 110dB(D/A) S/R
- Signaal/ruisverhouding (D/A): 110dB
- -10dBv ongebalanceerde 1/4" jack
- Interne digitale mixer voor input-monitoring
- 32, 44.1 and 48K sample rate
- Real-time hardware Sample Rate Converter
- Windows 98 plug and play (XP werkt ook prima!)
- Inclusief 2-meter USB kabel
- Windows 98SE/ME/2000 & XP MME & DirectSound Driver, ASIO 2.0 support
- Macintosh ASIO driver and Sound Manager drivers beschikbaar
Prijs 230,- euro.





Egosys Miditerminal 4041 (parallel)

Wil je met Midi werken, en lust de apparatuur wel wat kanalen, dan is deze Midiunit wellicht iets.
Wederom een zéér compact apparaatje, maar toch voorzien van alle benodigde functies om flink met Midi te stoeien. Ook het genereren en lezen van SMPTE (MTC) kan de 4041 probleemloos.
De parallelle poort interface staat ook gebruik op notebooks toe.
Enige minpuntje was de installatieprocedure. Als de 4041 (via de parallelle poort) is aangesloten, loopt de installatie onder XP vast. Remedie is het ontkoppelen van de 4041. Maar dat stond er niet bij ;)
Windows 98 (SE of ME) wordt aanbevolen, Windows XP werkte in mijn setup niet écht 100% stabiel (kan heel goed exemplarisch zijn).



Specificaties:
- 4 in/4 uit, 64 MIDI Channels !
- lezen/schrijven van alle SMPTE frame rates voor sync.
- LED Display voor monitoring van alle Midi in/uitgangen
- midi Thru functie
- geen extra voeding nodig
- compact en portable (13.5 x 8.8 x 2.7 cm)
- gebruikt de Parallel (printer) poort
- werkt met alle midi/sequencersoftware
- speciale kabel voor printerpoort wordt bijgeleverd
- windows 98SE/ME/2000 & XP compatible

Er bestaat blijkbaar een versie I en II, waarbij op de doos van versie II 'updated' en "XP' geschreven is. Ze liggen (hint) in de winkel gebroederlijk naast elkaar.
Prijs plm. 120,- euro.







Reason (Propellerheads)


Als je met midi en samples wilt stoeien, fraaie dance wilt maken of de mooiste loops bedenken, dan is Reason je vriend.
Reason is een volledig virtueel studiorack met daarin onder andere:
- polyfone synthesizer
- pattern-sequencer
- drumcomputer
- sampler
- studio mixer
- 1001 andere modules voor routing, effect etc.

Wie ooit met Rebirth werkte, zal direct het principe herkennen: je past realtime de instellingen van alle virtuele modules aan waardoor uiteindelijk jouw geheel eigen song & klank ontstaat.
De drumcomputer (Redrum) bijvoorbeeld, is werkelijk waanzinnig.
Alle instrumenten zijn eenvoudig te wisselen, attack, release etc. zijn perfect te wijzigen, waardoor in no time een goed klinkend drumstel ontstaat.



Veel samples zijn overigens qua klank wel wat op dance e.d. gericht, mogelijk is dat een klein bezwaar als dat niet je ding is.
Anderzijds, de klanken zijn goed te wijzigen, en nieuws samples zijn te downloaden via de website van Propellerheads.

Reason kun je op verschillende manieren gebruiken, of integreren in je studiosetup.
Als zelfstandig synthesizersysteem op je pc, of in je studio.
Maar ook als sub-sequencer naast je bestaande sequencer-setup, in sync uiteraard. In de Rewire-stand zie je alle instrumenten keurig terugkomen in je andere Rewire (mixer)software.
Alsof je er gewoon een paar modules bij hebt geplaatst.
Reason heeft een geavanceerde sequencer, die je even moet doorgronden (hier pak je vast de manual er even bij ;)
Na installatie heeft je harde schijf ruim 'n Gigabyte minder vrij, de vele samples nemen uiteraard flink wat ruimte in. Nou ja.
Als ik me niet vergis is er op de site van Propellerheads een demo te downloaden.
Prijs V2 359,- euro.

03/2006/ws





Yamaha O2R-96 digitale mixer

Tijdens een klusje in een andere studio ontmoette ik haar: de relatief nieuwe Yamaha O2R-96.
De tafel in kwestie stuurde 3 Adat's aan en had een dertigtal lijnen (via patchbay) naar effect- en randapparatuur uitstaan.
Van enige ademnood was echter geen sprake, het is een perfecte setup voor de moderne studio, hoewel ook steeds meer PA-bedrijven en theaters overgaan op dit soort tafels.
De mogelijkheid om instellingen op te slaan en later opnieuw te gebruiken spreekt iedereen aan.
De O2R96 is afgeleid van de inmiddels welbekende DM2000.
Maar veel krachtiger dan de nu al legendarische O2R.

- 56 kanalen tot 96 kHz, 8 bussen, 8 AUXlijnen
- 4 interne effect processors (Surr.processor, denk aan 5:1 Dolby!)
- 24 analoge inputs, 8 'omni' uitgangen.
- 4 slots voor optionele interface kaarten (denk aan ADAT, TDIF, AES/EBU, SMPTE)
- een brug om twee 02R96's aan elkaar te hangen (altijd gemakkelijk ;)
Heerlijk om mee te werken, omdat er (net als bij de O2R) geen 100 menu's onder één knop hangen.
Het is digitale techniek in een min of meer analoog jasje.
Als je wel eens gewerkt hebt met de O2R zal e.e.a. je bekend voorkomen, de opzet is namelijk vergelijkbaar, al is de O2R-96 (figuurlijk gesproken) duidelijk een maatje groter: hij heeft namelijk 5 keer méér processorkracht dan de toch al niet kinderachtige O2R tafel.
Ook klankmatig hoor je de kwaliteit van de 24/96, prachtige klank voor een digitale mengtafel.
Kost ruim 10.000 euro (is relatief gezien wel betaalbaar..)


01/2015/ws





Korg Pandora gitaarwalkman

De meest afgrijselijke gitaarbakjes komen soms binnen.... Ruis, kraak en brom, in de verte een vage gitaarklank, het is niet meer fijn. Het moet stereo-chorus zijn, maar blijkt symphomane stereoruis te zijn. Veel studiotechneuten zullen deze gitaar'effecten' herkennen.
Vaak kom je met een noise-gate een heel eind, maar in zachte passages komt de storing toch bovendrijven.
De Korg Pandora (versie 4 is al weer even uit) kan uitkomst brengen. Steek de gitaar erin, en geef het geluid over een goede hoofdtelefoon terug aan de gitarist.
Nogal eens volgen er dan bepaalde kreten die er (vermoedelijk) op wijzen dat het geluid goedgekeurd is.
De Pandora -er zijn inmiddels 4 uitvoeringen- is een gitaareffect dat van een monosignaal een rijk stereogeluid maakt.
Met amp- en speaker simulaties, galm, delay, chorus, phaser, wah-wah, etc.
Er is één ingang, en één stereo hoofdtelefoonuitgang. Deze laatste is uiteraard ook naar de mengtafel te leiden.
Bij voorkeur met een stereo-DI, omdat de uitgang specifiek voor hoofdtelefoon geschikt gemaakt is.
Er zijn tientallen fabriekspresets, maar evenveel gebruikers-presets, zodat je je eigen groep van Geweldige Geluiden kunt samenstellen.
Er is in V.3 ook een drumcomputertje aanwezig, maar dat moet je beslist als een luxe metronoom zien, de klanken zijn beneden elk Nederlands Peil.
Zoals gezegd, de effecten zijn zeer overtuigend waardoor een nieuwe dimensie in spelen ontstaat, die -door de hoofdtelefoon- nooit storend zal zijn voor de omgeving. Ook voor minder getalenteerde gitaristen dus.
Vooral de vele overdrive-effecten overtuigen, door overdrive en delay te combineren ontstaat een heavy sound.
De laatste telg, versie 4, maakt gebruik van de 'REMS modeling technology', en heeft behalve 40 mooie drumpatterns ook bassamples die afgespeeld kunnen worden.
Je geeft de toonsoort en stijl aan, en een complete begeleidingsband staat voor je klaar.
Tenslotte, je kunt zelfs korte opnames maken van je spel, kortom, heel veel techniek in een super klein -en vooral betaalbaar- kastje.
Prijs, plm. 150,- tot 300,- euro.

03/2005/ws






Røde Stereo Videomic Pro

Doorgaand op het succes van de Videomic pro, lag het voor de hand een stereo-exemplaar uit te brengen die behalve voor cam's ook zeer geschikt is voor moderne dslr-camera's (Digitale Single Lens Reflex, de spiegelreflexcamera). Deze laatste groep is succesvol momenteel en levert gemakkelijk 1080P af (4K is onderweg). Het geluid blijft vaak wat achter bij de interne microfoons, vandaar dat een opsteekmicrofoon een hele waardevolle aanvulling is.
Die opvolger werd dus de Røde Stereo Videomic Pro. Een schattig (en praktisch!) bolletje met de mogelijkheid tot laag-af op 75 Hz, en pad -10 en +20. Deze laatste, +20, is bedoeld voor de dslr's, die graag wat extra signaal lusten. Iconen uit die groep, de Canon 5D II en III en Nikon D600, sluiten dan ook naadloos aan op de Røde. De brede nier (bijna omni) werkt zowel dichtbij als veraf perfect. Direct valt op dat er sprake is van echt links en rechts op je dslr of videorecorder. Dat valt bij gebruik van de interne microfoons niet of nauwelijks waar te nemen.
De microfoon heeft geen eigen volumeregeling, want dit wordt vrijwel altijd op de recorder geregeld. Ook fijn is dat de voeding verzorgd wordt door een overal verkrijgbaar 9V blokje. Gelukkig geen exotische lithium-batterij.
De microfoon is gebaseerd op een gematched paar (ja ja) zeer gevoelige 0,50 condensator capsules, opgezet in een XY-array. Zoals eerder gezegd, dit levert een fantastisch en breed, helder stereogeluid op. Vrijwel geen kleuring. Hulde.

Praktijk
Ik heb deze microfoon gebruikt met een Panasonic SD90, een Canon 5d III en met een Sony D50-recorder. In alle gevallen was de winst zonneklaar. Voller geluid, mooi breed en uitstekend verstaanbaar. De opgebouwde microfoons van de D50 komen nog het meest in de buurt van de Røde.
Vergelijkingen zijn soms ook goed. Ik heb achtereenvolgend aan de recorder (in 96/24) 2x C1000, 2x JTS NX9 en 2x C451B gehangen. Allen in XY.
Deze laatste set, de 451's, wint het duidelijk, maar dat mag ook wel gezien de verschillen in prijs. De C1000 deed het ook lang niet slecht, meer midden/hoog, en wat transparanter. De JTS verliest het weer van de Røde. Veel meer kleuring en weinig diepte in het geluidsbeeld.
Ik heb er ook nog een Sony ECM 929LT liggen. Ook een stereo opzet-microfoon. Daar was ik altijd wel over te spreken, maar deze moet het toch afleggen tegen de Videomic Pro. Meer kleuring, en veel minder helder. De gevoeligheid is duidelijk een paar strepen minder.


Er is ook een Pro uitvoering van de Pro (..), de Videomic X (zie foto). XLR uitgang, gematcht paar, matrix schakelcircuit en betere trillingsabsorptie. Kost maar liefst bijna 800 euro.

De gewone Røde Videomic Pro gebruikt een (hele) brede nier, en dat is goed gekozen. Als je conversatie (film) opneemt bevindt eigenlijk iedereen zich binnen de gevoelige kant van de microfoon. Je hoort vrijwel geen volumeverschillen.
Tenslotte, bij de set wordt behalve een extra kabel ook een set extra veren/elastieken bijgeleverd voor de shockmount. Natuurlijk is dat netjes, maar zou er binnenkort eentje breken dan? ;) En net tijdens een klus?

Over de shockmount gesproken, deze doet z'n werk redelijk goed. Het wordt geen 8 omdat contactgeluiden toch soms doorkomen. Statief gebruiken dus, dan is er geen enkel probleem. De microfoon laat zich hierop probleemloos monteren (dubbele mount).
Eigen ruis kan ik niet tot nauwelijks ontdekken. Het microfoontje is opvallend licht en door de korte neus zal deze niet gemakkelijk voor je lens verschijnen.
Ook leverbaar is een boompole, diverse dode katten en een handvat voor interviews etc.
Ik zeg: een winnaar van Røde, als vervolg op hun eerdere successen met de Videomic Pro serie.
Prijs: rond de 220 euro. Dat gaat vast nog wat zakken, en dan is deze Røde Stereo Videomic Pro concurrentieloos.



Specs.
Type: Pressure Gradient
Actieve Electronica: JFET impedance converter
Membraan: 0.50"
Kapsel: Brede nier
Frequentie bereik: 40Hz - 20kHz
Uitgangs Impedantie: 200O
Maximum SPL: 134dB SPL (@ 1kHz, 1% THD)
Gevoeligheid: -38.0dB (12.60mV @ 94dB SPL) +/- 2dB
Voeding: 9V block
Gewicht: 115.00gr
Afmetingen: 130.00mm x 66.00mm x 108.00mm
Uitgang: stereo mini-jack



04-2014-ws





Behringer MX 3242X

Berhinger moet het niet gekker maken. Voor iets meer dan 700,- euro wordt hier een (desgewenst 19") mixer aangeboden, die qua in/out 's gemakkelijk een 16 sporen recorder kan aansturen. Dan kan zelfs de eventuele midi-setup nog een riant plaatsjes krijgen op de resterende ingangskanalen van deze mixer.
Hang je subgroepen aan een patchbay, voeg de direct out's toe, en steek van wal.
Goede pre-amp's (Der Uli noemt ze 'INVISIBLE MIC PREAMPs'), die beslist lekker klinken.
Het tafeltje heeft 32 mono in's, 4 sub's en metering per kanaal. Handig!
Verder is een VIRTUALIZER Multi-Effects Processor ingebouwd, waarmee je de gebruikelijke effecten eenvoudig kunt toepassen, ze klinken aardig.
Ik denk dat dit tafeltje zich uitstekend leent voor projectstudio, studio-livewerk en multimedia.
De MX 3242X verdient wel een goede flightcase, en in dat jasje gestoken voorzie ik weinig problemen.
Een aparte, geblazen voeding wordt in een flinke 19" kast meegeleverd.
Behringer voelt blijkbaar goed aan wat we graag willen; 32 keer in, 6 aux, 4 sub's, 2 sweeps per kanaal, 4 stereo-returns, overal inserts, fantoom (helaas niet per kanaal), 19" inbouw mogelijkheid, ledbar per kanaal (!), etc.
Fraai detail, via een aparte D-sub zijn meerdere 3242X's aan elkaar te hangen, waardoor ze als één grote mengtafel gaan fungeren.
Ik sprak ooit 'der Uli' himzelf, en vroeg hem in mijn beste Duits waarom hij geen tafels maakte met minder kanalen. Prijstechnisch leek me dat interessant. In zijn beste Nederlands antwoordde hij, dat -door het geheel eigen productieproces van Behringer- minder kanalen de tafel geen euro goedkoper zou maken...
(PS Dat was ruim 20 jaar geleden. Inmiddels maakt Behringer ook 2, 3, 4, 6 en 8 kanaals tafels.)


Specs:
Totaal inline kanalen 16
Subgroupen 4
Mono inputs 32
Additional 2-track input/output 1
INVISIBLE MIC PREAMPS 16 stuks
EQ 4-band (channel) High, low, 2 x semi-parametric mids, low-cut
Expander poort: main mix, mix B, subgroups, aux sends
24-Bit FX processor met VIRTUALIZER presets
Stereo aux returns 4 stuks
Channel inserts 16 stuks op de kanalen
Talkback mic intern
Phantom power +48 V (jammer, alleen alles aan of uit)
Rack-mounting kit 19"included

03/2015/ws





Line6: POD XT

Deze POD maakt het leven voor de studiotechneut eenvoudiger.
De XT is de opvolger van de al eveneens befaamde POD 2.0.
Niet langer ruisende versterkers, krijsende pedaaltjes en moeizame noise-gate afstellingen. Wég met die hoofdpijn.
Modelling is het toverwoord van deze luxe gitaardoos. Je kunt -min of meer- elke klassieke versterker met eveneens elke gewenste speaker (en vervolgens microfoon..) combineren, of beter gezegd, simuleren.
Voeg een serie kwalitatief uitstekende effecten toe, en in een notendop heb je de XT.

Overigens, ook vele beroemde voetpedaaltjes zijn aan boord, in de manual komt 30 jaar gitaargeschiedenis voorbij ;)

Enkele versterkermodellen:
Line 6 Clean Line 6 JTS-45
Line 6 Class A
Line 6 Mood
Line 6 Chemical X
Line 6 Insane
Line 6 Piezacoustic 2
Budda 2001 Twinmaster
Fender 1953 Deluxe
Fender 1961 Champ
Fender 1964 Deluxe Reverb (ahh!)
Fender 1965 Twin Reverb
Gretsch 1960 6156
Hiwatt 1973 Custom 100
Marshall 1966 JTM-45 (ohh!)
Marshall 1968 Super Lead
Marshall 1987 JCM 800
Matchless 1993 DC-30
Mesa Boogie Mark IIc+
Vox 1961 AC-15
Vox 1967 AC-30TB etc.

Enkele luidsprekers:
6x9 Supro S6616
1x8 1961 Fender Tweed Champ
1x10 Gibson
1x10 Gretsch 6156
1x12 1953 Fender Tweed Deluxe
1x12 1964 Fender Blackface Deluxe 1x12 1960 Vox AC-15
2x2 Fender Mini Twin
2x12 1965 Fender Blackface Twin
2x12 Roland JC-120
2x12 1967 Vox AC-30 (oei)
4x10 1959 Fender Bassman
4x12 1967 Marshall Basketweave with Greenbacks
4x12 1978 Marshall with stock 70s
4x12 Mesa Boogie

En de microfoons:
Shure SM-57
Shure SM-57 Off Axis
Sennheiser MD-421
Neumann U-67

Gemak
Gitaar inpluggen, even inregelen op mengtafel en studiomonitoren, en het beest in de POD XT ontwaakt. Werkelijk schitterende geluiden, zowel in overdrive, clean, solo etc. Ook effecten zoals auto-wah-wah en stereo-chorus zijn uiteraard voorhanden.
Het inregelen van gitaar duurt nauwelijks langer dan 'n minuutje, terwijl de (keuze in) klank overweldigend is. Fijnregelingen voor o.a. drive en effect maken het geheel prettig af.
En verder, ook nooit weg, mono in, stereo uit. Digitaal uit naar je pc, over USB, indien gewenst. Er zijn ook 19" en basuitvoeringen verkrijgbaar.
Het moet gezegd; de mensen van Line 6 voeren hun research perfect uit.
Echte aanrader. Prijs 400,- euro.

Samenvatting:
32 Legendarische en klassieke versterkermodellen
22 Cab & 4 Mic modellen
49 Stompbox and Studio Effects
USB Digital I/O
Ingebouwde Chromatic Tuner
MIDI Support in/uit

10/2007/ws





Genelec 1029A i.c.m. 7050A

Afluistering is in de studio het 'hoogste goed'. Want, wat je niet hoort, kun je ook niet corrigeren.
Naast de aanwezige NS10 en Altec Lansing (met sub) werd het tijd voor een actieve set.
Smaak verschilt, maar voor mij is de ware Genelec. Hoewel ook JBL en Tannoy voortdurend lonken.
De Genelec 1029A is een kleine near field monitor, met aan de voorzijde 2 reflexpoorten. Loeizwaar overigens, deze monitor.

Positioneren
De documentatie op genelec.com is uitstekend en geeft precies aan wat je wel, en wat je niet moet doen.
Aanvankelijk werd niet de subwoofer 7050A aangeschaft, omdat 70 Hz voldoende leek voor het gebruiksdoel.
Veel passieve systemen, waaronder ook de NS10's, haken ook af rond dit frequentiegebied.
Maar na diverse luisterproeven werd toch de actieve sub erbij geplaatst, en sindsdien is het geluid werkelijk goed.

Details
Actieve systemen klinken altijd dynamisch, waardoor detailweergave de sterke kant is. Toch klinken deze 1029's heel fraai en breed, en het stereobeeld verrast iedere keer weer.
Wat ik erg fascinerend vind aan dergelijke systemen, is dat een slecht signaal ook direct als zodanig gehoord wordt.
Oversturing, slecht effect of eq, klank v/d ruimte, het valt vreselijk goed op.
Als je denkt, dat een kleine monitor niet hard gaat, kom je hier bedrogen uit. Hoewel ik beslist niet gek ben op hard afluisteren, produceren deze monitoren op hun sloffen 110 dB SPL.
Een nadeel is nog, dat op verschillende posities de monitoren nog wat verschillen, en dan vooral in de laagweergave.
Dat heeft alles te maken met het principe van de near-field, en met enige tekortkomingen (laag-resorptie) in de akoestiek van de afluisterruimte. Mijn ervaring met deze wonderschone set: ga er niet al te dicht op zitten, twee tot drie meter afstand is perfect!

Tenslotte, het lijkt me geen straf een DVDsetje met deze monitoren uit te rusten. Moet indrukwekkend zijn.

Prijs: monitoren per 2: 900,- euro, de sub kost 799,- euro.

Spec's
SPL Short term RMS @ 1 m 100 dB SPL
Peak per pair with music material 110 dB SPL @ 1m
Drivers Bass 5", Treble 3/4" metal dome + DCW
Crossover frequencies 3.3 kHz
Free field frequencyresponse ongeveer 2.5 dB 70/18.000 Hz
Amplifier power /ch Bass 40 W, Treble 40 W

Sub
SPL Short term RMS @ 1 m (half space) 100 dB SPL
Input channels 2 (for stereo only)
Driver 8"
Free field frequency response 38 Hz - 85 Hz +/- 3 dB
Controls Bass level 0...-18 dB (variable), Bass roll-off
Amplifier power 70 W


10/2016/ws





Samson C que 8 monitorversterker/verdeler

Ok, je wilt de muzikanten hun mix zo goed mogelijk teruggeven op hun hoofdtelefoon, maar primair hoor je later in de mix niet terug of dit gedaan is met de Samson C que 8 of een Avalon Design 2077.
Deze laatste is trouwens ruim dertienduizend Euro duurder. ;)
De C que 8 heeft 8 aparte uitgangen, verdeeld over 4 afzonderlijk regelbare uitgangen.
Je stuurt hem aan met een auxlijn, of willekeurig ander lijnsignaal.
De Samson zelf heeft ook een variabele ingang, dus uiteindelijk moet een juiste instelling bij iedereen lukken.
Zelfs stereo, als je dat zou willen (maar dat dat wil je niet).
Handig is de link, waardoor je (betrekkelijk) eindeloos kunt doorlussen naar de volgende C que 8.
Leuk en handig 'no budget' kastje van Samson.
Prijs 150,- euro.

Spec's
Ingang 2 keer jack, gebalanceerd, voorzien van ledbar
4 groepen, voorzien van ledbar's
FR 10-32.000 Hz
Ruis >90 dB
THD 0,008%







iPod - iPhone

Huh, een iPod of iPhone? Wat moet dat hier?
Bedenk dat een substantieel deel van de muziek die jij registreert, wordt afgeluisterd op mp3-spelers. Een iPod of iPhone is een luxe en qua geluid onvervalste icoon voor een grote groep mp3-luisteraars. Klankmatig ook nog eens de top. (Wat gaat de 5 hard zeg...)
Wel eens je eigen song beluisterd door de dopjes van de mp3-speler? En klonk dat goed, of is jouw muziek alleen goed op een grote Hi-Fi-set? Toch iets om even over na te denken.
Ik denk dat binnen 5 vijf jaar bands ontdekt zullen hebben dat hun muziek en video niet primair via de gewone distributie zal verlopen, maar via internet: de podcast en vodcast. Nu al razend populair bij een selecte groep gebruikers.
Eén keer per dag even via de Cloud syncen en je hebt alle nieuws (lees muziek en video) van de dag weer op zak. Je kijkt en luistert vervolgens wanneer jou dit uitkomt.
Buro Renkema (lachen!), Hans Teeuwen, Blof, Adam Curry, Jan Smit (blurb), Evers en vele, vele andere voorlopers zijn hier razend actief. Download -gratis- iTunes van Apple.nl en bekijk die wondere wereld daar eens. Het zal je aangenaam verrassen.

Om daarop in te spelen zouden technici nu al verplicht moeten inburgeren in de wereld van iPod, iPhone, podcast en vodcast (of vergelijkbare alternatieven). De mogelijkheden zijn onbegrensd, je maakt binnen enkele uren je eigen podcast (radio-uitzending in Hi-fi), en als je er wat video (ja, de vodcast) bij mixt duurt dat proces hooguit enkele dagen. Want video vraagt wat meer tijd, vooral ook in de nabewerking.
Het is een pure uitdaging je muziek goed te laten klinken op die kleine dopjes! In de mix zou je graag wat loudness toevoegen voor dit type afluistering. Zo'n iPod-iPhone zou je wellicht kunnen helpen je muziek nog strakker uit te mixen richting mobiel gebruik, waarbij deze minispelers een soort van monitorfunctie kunnen vervullen. En, mooi meegenomen, als de muziek hierop goed klinkt, zal de grote Hi-Fi ook goed klinken.
Kijk eens op Apple.nl. En kijk ook eens naar de meer dan indrukwekkende lijst met accessoires. Dat zegt iets over de populariteit.

Update 2023: ik gebruik nu een iPhone 15 Max Pro met de app VLC, waarmee je flac-bestanden kunt afspelen. Ongelooflijk goed geluid. Het beheer van de flac's gaat via iTunes, redelijk omslachtig dus. Je moet de flac's er handmatig toevoegen, het duurt lang, geen overzicht, maar vooruit, het geluid maakt alles goed.

03/2008/ws





Sennheiser HD25 hoofdtelefoon

Een wereldmicrofoon van Sennheiser. De HD 25 is specifiek bedoeld voor 'monitoring' zoals de verpakking aangeeft, maar daar moet je je weinig van aantrekken. Deze hoofdtelefoon is een alleseter, van mp3 (Ipod!) tot DJ, van klassiek to heavymix.
In elke studio zie je de HD25 liggen, want behalve voor de technicus is hij ook goed te gebruiken voor de artiest die zingt of speelt. De afdichting en aansluiting op je oren is erg precies, en uitermate efficiënt, waardoor geluid van buitenaf niet hoorbaar wordt, maar ook je monitorgeluid bereikt nauwelijks de microfoon. En toch is het een kleine en lichte hoofdtelefoon, die na modificatie (zie onder) prettig zit.
Het laag is fors, soms een beetje wollig, maar prettig en prominent aanwezig. Een uitgewogen geluid, wat de hoofdtelefoon zeer betrouwbaar maakt.
Doordat alle frequenties zeer gelijkmatig worden weergegeven (als bij de open PX 100 en 200 serie) kun je met deze gesloten hoofdtelefoon heel goed een instrument of stem even op klank beoordelen. Tijdens elke eindmix gaat ie trouwens ook even op, en geeft dan heel bruikbare informatie over het klankbeeld.
Enkele minpuntjes; het snoer is wat kort met 1,5 meter, en de taaie beugel zorgt er gegarandeerd voor dat je tijdens gebruik de oortjes kort aan de kop hebt staan. Ik heb hem enkele dagen op een breed kunsthoofd geplaatst, waarna gewoon gebruik weer mogelijk werd. ;)

Aanvullende gegevens
- Neodymium ferrous magneten (de beste)
- Frequentiebereik van 16-22000 Hz
- Gevoeligheid 106 Db
- Geluidsniveau 120 dB
- Impedantie 70 Ohm
- Staaladerkabel
- 1.5 meter snoer
- 3.5 en 6,3 mm stereo-jackplug
- Gewicht 140 gram
- Kleur zwart

Prijs: rond de 220 euro.








TL Audio 5052 buizen stereo voorversterker, compressor, eq

Een 2-kanaals microfoon/lijn/instrument buizenvoorversterker met een hoogohmige ingang voor DI’s, hard/softknee compressor met traploze controlemogelijkheid van alle parameters, 4-band EQ (!) met 2 volledig parametrische midden-banden en een opto uitgangslimiter.
Dat is een mooie introductie van een compressor van wereldklasse. Het eerste wat opvalt, is dat elk signaal dat door de 5052 gaat krachtiger gaat klinken. Warm, maar niet donker. Helder, maar niet scherp. Dát is in een notendop wat de stereo 5052 voor je kan doen. Daarnaast is er natuurlijk een prachtige compressor-limiter aan boord, die heel precies de gewenste compressie levert. Gemakkelijk in te regelen trouwens, omdat de buis erg vergevingsgezind werkt. Twee gezellige VU-meters begeleiden dat proces.
Ook de toonregeling mag er zijn, met regelingen voor 4 banden, waarvan 2 volledig parametrisch. Bovendien is een laag af (op 90Hz, precies goed voor de stem!) aanwezig.
De compressor, EQ en limiter sectie kunnen onafhankelijk gelinkt worden, dus stereo of 2x mono. Ik heb er de optioneel verkrijgbare digitale DO-2 bijgekocht, waardoor je digitaal (24/96) uit kunt voeren! Zo ontstaat een channel-strip van formaat, waarmee je graag je mengtafel passeert!
Ingangen zijn er voor microfoons (ook fantoom), lijnsignalen en instrumenten.
Aansluiten op je set kan zowel met jack als XLR, op het front is 2x een jack voor instrumenten zoals gitaar.

Voorversterker inputgain: +16 to +60dB (mic input), -20 to +20dB (line input)
Compressor:
Threshold: +10 to -20dB
Ratio: 1:1.5 to 1:30
Attack: 0.5mS to 50mS
Release: 40mS to 4S
Gain Make Up: 0 to +20dB
Equaliser:
LF band: +/-15dB from 30Hz to 1kHz, shelving or peaking modes
LM band: +/- 15dB from 50Hz to 3kHz, fully parametric (Q variable between 0.5 and 5)
HM band: +/- 15dB from 1kHz to 12kHz, fully parametric (Q variable between 0.5 and 5)
HF band: +/- 15dB from 3kHz to 20kHz, shelving or peaking modes
Limiter: Threshold variabel: 0 to +20dB
Master Sectie: Output Gain: to +15dB
Intern in te regelen op 115/230V
Gemiddeld verbruik: 30VA
Afmetingen: 483 x 250 x 132mm (3Units 19" rack mounting)

Prijs TLA 5052 en DO2 is 2500,00 euro.

01-2016/ws





M-Audio Microtrack 24/96



Opnames maken op mp3 of wave, met een portable op 24 bit 96 Khz!
Met aparte, bijgeleverde stereo-microfoon, met fantoom.
Fantoom is 30V, even opletten dus, maar de meeste condensators hebben daar genoeg aan. Mijn setje 451's werkt prima.
Opslagmedium is een Compact Flash kaart, tot 6 Gig.
Ik heb soms behoefte aan een compacte recorder, die toch voldoende kwaliteit bezit om fatsoenlijke opnames te maken.
Deze microtrack is daar geschikt voor, maar je moet leven met de beperkingen van deze mini. Gehoormatig doet de Microtrack uitstekend haar werk. Ik gebruik een 8 gig Compact Flash, en dat geeft uren opnametijd. Schakel je over naar de mp3-stand, dan zelfs dagen. Maar, dat trekt de accu niet. Enigszins begrijpelijk.
Bezwaarlijk is het wat lullige schermpje, dat slecht afleesbaar is.

Mijn XLR's met verloopje naar een stereojack passen samen ook maar net (niet) in de beide microfooningangen.
Een ander mogelijk minpunt is de beperkte fantoomvoeding. 30 Volt is heel redelijk, maar een aantal microfoons haken af, waaronder mijn gematchte paar C414's. Misschien moet je die combinatie ook niet willen ;) en zeker niet op de interne accu.
Toch is de Microtrack een aardig hebbedingetje, dat heel redelijk een concert, oefenpartij of interview registreert. Sluit een paar goede microfoons aan (de C1000 van AKG met eigen 9V voeding is in het voordeel hier) en de kwaliteit gaat nog eens met kleine sprongen omhoog.

Specificaties:
2-channel WAV and MP3 recording and playback for pro recording, meetings, training, education and worship
storage via convenient CompactFlash or microdrives
immediate drag-and-drop file transfer to PC and Mac via USB 2.0 mini- connector
powered via USB, rechargeable lithium-ion battery or power supply (both included)
separate left and right input level controls with signal and peak indicators
professional balanced 1/4 TRS inputs with mic/line switch
dual microphone preamps with phantom power for studio microphones
1/8 TRS input with 5V power for use with stereo electret microphone (microphone included)
S/PDIF coaxial input for digital transfers
monitoring via RCA line outputs or 1/8 stereo headphone output
stereo output level control
large LCD for navigation and statistics
dedicated buttons for navigation, record, hold, pause, delete, menu, and power
includes software for editing and file format conversion
64MB CompactFlash card included
Battery Replacement Policy

MP3 recording: 96 to 320kbps at 44.1 or 48kHz
PCM recording: 16 or 24-bit at 44.1, 48, 88.2 or 96kHz
storage capacity: variable based on data rate and storage medium
battery life before recharge: 7 hours playback
4-5 hours recording via line in or dynamic microphone
3 hours recording with phantom power engaged

Input Level: -14dBV
Signal-to-Noise Ratio: -98dB, A-weighted
Dynamic Range: 98dB, A-weighted
THD+N: 0.003% (-90dB) @ -1dBFS, 1kHz
Channel-to-Channel Crosstalk (Bal): < -82dB
Frequency Response: 20Hz to 20kHz, +/- 0.5dB
Preamp Gain: >34dB
stereo electret condenser power: electret condenser power enable
Frequency Response: 20Hz to 20kHz, +/- 0.3dB @ 48kHz sample rate
Pre-amp Gain: > 55dB
Phantom Power: switchable phantom power
Line Outputs:
Maximum Output Level: +2dBV, unbalanced
Signal-to-Noise Ratio: -102dB, A-weighted
Dynamic Range: 102dB, A-weighted
THD+N: 0.00265% (-91.5dB) @ -1dBFS, 1kHz
Channel-to-Channel Crosstalk (Bal): < -100dB
Frequency Response: 20Hz to 20kHz, +/- 0.3dB @ 48kHz sample rate
Headphone Output
Maximum Output: -2.0dBV at THD < 0.02% into 32 ohms
Working Range: 16 ohms to 600 ohms
Prijs: 440,- euro.






Sony D50 portable-recorder

De tijd heeft ook bij Sony duidelijk niet stilgestaan. Voor het 'veldwerk' koos ik ooit al voor de DAT- en MDrecorders van Sony. Prima en compacte recorders waarmee je goede opnames op locaties kon maken. Maar deze D50 heeft specificaties die doorsnee geluidskaarten van schaamte laten wegkruipen in de diepste bureaulade. Afgeleid van de D1, zijnde in een notendop de D50 met analoge vu-meters en titanium behuizing presteert deze d50 wel heel bijzonder. Maar liefst 4 Gb intern flash-geheugen en de mogelijkheid er nog eens 4 Gb bij te prikken met behulp van een Memorystick. In de hoogste opnamestand (96 KHz-24 bits kwantisering) goed voor meer dan 4 uur data. Specificaties zijn in die stand: 20Hz-40kHz bij 93 dB signaal-ruisverhouding! Steek er vier penlites in en je kunt minstens 12 uur opnemen of 20 uur weergeven. Zo hoort dat, hulde!
Mijn D50 kocht ik bij B&H in New York, voor minder dan 350 euro en accessoires zoals de windkap (nodig!), hoes en adapter zaten er gewoon standaard bij. Mocht je dat ook van plan zijn bedenk dan dat de adapter enkel 120V is waardoor een kleine omvormer van 220V naar 110V noodzakelijk is (plm. 18 euro).
De microfoons zijn instelbaar op en tussen 90 en 120 graden, waardoor opname in X-Y en wide ('ORTF') mogelijk wordt. XY voor bijvoorbeeld kleinere gezelschappen (beter mono-compatibel) en de ORTF voor een bredere stereo-verwerking van bijvoorbeeld grote koren. Ze klinken uitstekend! Let erop dat de contactgevoeligheid (aanraken, wind) behoorlijk is! Je kunt de D50 op een kleine (foto)driepoot monteren en dat is een aanrader.
De D50 heeft geen bewegende delen waardoor o.a. het extreem gunstige batterijgebruik verklaard wordt. Gebruik je liever oplaadbare accu? Geen probleem maar bedenk dat de accu's alleen extern op te laden zijn.
De D50 voelt erg 'analoog' aan. Dat is als compliment bedoeld. Directe toegang tot veel functies kun je gewoon met kleine knopjes instellen. Heerlijk. Het menu duik je alleen in als je zaken als opnameformaat wilt wijzigen. Of de waarden voor de meer dan uitstekende limiter of low-cut toonregeling wilt wijzigen.

Lijn
Werk je liever met lijnsignalen? Geen punt. Je moet voor lief nemen dat er alleen mini-jacks gebruikt kunnen worden maar dat is ook het enige nadeel. De gebruikte converters klinken in één woord geweldig! Met de D50 als masterrecorder vertrek je op voorsprong. De meters geven een prima indicatie (tenzij je 'jezelf' wilt opnemen, dan staan ze 'op de kop') en ledjes geven indicaties weer voor 'signaal' en 'oversturing'. De eenvoudige afstandsbediening is leuk, maar ik had het slimmer gevonden als op de AB een volume-indicatie was geplaatst, zodat 'selftapers' eenvoudig het opnamevolume zouden kunnen inregelen.
De behoorlijk presenterende limiter kan je prima helpen om oversturing te voorkomen. Redelijk uniek op dit soort apparaten is de digitale 'pitch control' waardoor je geluid kunt 'versnellen' of 'vertragen' zonder dat de toonhoogte veranderd. Binnen een zekere marge werkt dit probleemloos. Geinig.
De D50 is een 'lineaire' recorder wat aangeeft dat je er alleen (compressieloos) 'raw' mee kunt opnemen, in .wav dus. Mp3 opnames zijn niet mogelijk dus. Hoewel je wel mp3's kunt afspelen. Maar daarvoor zou ik dan weer liever de iPhone gebruiken. Lijkt me geen echt nadeel, via het bijgeleverde Sony Sound Forge (lite) maak je uiteindelijk elk gewenst formaat, toch?
In- en uitgangen: Microfoon, lijn en ook nog optisch-digitaal. Riant.

Klank
In de (mijn) praktijk werkt de Sony voortreffelijk. Opnames klinken vol en breed en hebben een uitstekende definitie. Ik maakte opnames bij voorkeur op een afstand van gemiddeld 3 meter. Het loont de moeite wat te experimenteren met de plaatsing/richting van de microfoons. Laat ze zo direct mogelijk naar de bron wijzen, zodat je niet meer reflecties dan wenselijk opneemt. Met je hoofdtelefoon op kun je in de 'record-ready functie' gemakkelijk wat schuiven omdat je direct het resultaat kunt beluisteren. Een vleugel en piano klinken enigszins hol, dat komt mede omdat de microfoons 'rondom gevoelig' zijn. Even opletten dus met de akoestiek.
Door de 'pre-record' functie hoef je ook het begin van een opname niet te missen. Sony geeft aan dat de contactgevoeligheid laag is, maar daar denk ik net even anders over. De geringste aanraking aan de D50 wordt geregistreerd, dus om die reden zou ik aanraden de recorder vanaf een statief te gebruiken. Elk fotostatief voldoet hiervoor. Met behulp van de optionele afstandsbediening kun je de D50 goed besturen. De windkap (dode kat) is geen overbodige luxe, want het kleinste zuchtje wind laat de gevoelige kapsels fladderen en dat hoor je maar al te goed.

In de opnamestand 96/24 (waarom voor minder gaan?) ontstaat een dynamisch en helder geluid; uitstekend bruikbaar! Ga je liever voor de 44.1/16 dan komt 'superbitmapping' je te hulp. Deze registreert in 20 bit en rondt dat af naar 16 bit waardoor toch een behoorlijke dynamiek ontstaat. Populaire uitleg. ;)
Hoewel je externe microfoons kunt gebruiken dienen deze wel te beschikken over een mini-stereojack. Kom je vaak uit op stereomicrofoons die voor video gebruikt worden. Niets mis mee, maar die overstijgen in kwaliteit niet direct de opgebouwde microfoons van de D50 zelf. Hoogstens heb je meer vrijheid de microfoons op de juiste plek te plaatsen. Ook heb je dan de richtingsgevoeligheid van de te gebruiken types beter in de hand. Een gerichte (cardioide) microfoon is soms maar wat handig. Voor 400 euro (slik) is een externe unit 'XLR1' verkrijgbaar die twee XLR-ingangen en fantoom biedt. Voor dat geld kun je ook drie kleine 'portable' mengtafels kopen die hetzelfde doen..

Hoe dan ook, de tijd heeft ook voor de portable recorders niet stilgestaan. Er zijn nu al tientallen versies van de diverse merken te koop. Tascam, Akai, Zoom (populair), Fame, Fostex, M-Audio (zie boven de mk1), Korg, Nagra (slik) Marantz en Olympus bieden allen min of meer vergelijkbare mogelijkheden. Zelfs Belkin komt met een 'field' cradle voor de gewone Iphone. De Sony D50 staat echter heel sterk door de geleverde geluidskwaliteit, de extreem goede batterijduur en het robuuste ontwerp. Een paar XLR-ingangen hadden het feest nog groter gemaakt. Maar ja, dan wil je daarna ook fantoomvoeding en zo blijf je aan de gang. Wil je dit toch, dan is er de bovengenoemde XLR1 te koop.
De prijs zal ook in Nederland nog wel wat zakken waardoor een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding ontstaat. Moet het nog robuuster, iets groter en kick je op analoge vu-meters? Ga dan voor de D1 maar bedenk dat je dan een forse prijs betaalt.

Jammer dat Sony er niet een kleine luidspreker in heeft geplaatst.
Prijs D50: 600 euro (kaal), D1: 2000 euro

Opnames: (hoog rook- en whiskygehalte):
Testopname 90 graden
Testopname 120 graden


Specs
Microfoons: electret condensator
Hoge gevoeligheid 35.0dB/Pa 1 kHz
Maximale input niveau: 125dB SPL
Microfoon ingang (stereo minijack) ingangsimpedantie: 22k ohm
Ingangsniveau: 2.5mV; minimale ingangsniveau: 0.7mV
Ondersteunt externe 'mic plug-in power'
Analoge lijningangsimpedantie: 40K ohms
Minimale ingangsniveau: 450mV
Optisch digitale ingangsniveau 24.5dBm to 14.5dBm.
Hoofdtelefoon uitgang: stereo minijack
Ruisniveau: 20.0dBSPL(A)
Uitgangsniveau: 400 mV
Maximale uitgangsniveau: 25 mW + 25 mW of meer
S/R's: 22.05kHz, 44.1kHz, 48kHz, 96kHz
Quantisering: 16-bit linear, 24-bit linear
Opnameformaat lineair .WAV (dus geen mp3)
Afspeelformaat .WAV and MP3 (mp3: zelf overzetten)
Frequentieweergave lijn/lijn:
- 22.05kHz: 20Hz - 10kHz (0-2dB)
- 44.1kHz: 20Hz - 20kHz (0-2dB)
- 48kHz: 20Hz - 22kHz (0-2dB)
- 96kHz: 20Hz - 40kHz (0-2dB)
Signaal-ruisverhouding lijn/lijn 93dB of beter (1kHz IHF-A) op 24-bit
THD lijn/lijn 0.01% of beter (1kHz, 22kHz LPF)
USB: Hi-Speed USB, Mass Storage formaat
Power: DC in 6V. Vier AA alkaline batterijen of adapter
Gemiddeld batterijverbruik 14 tot 20 uur (afhankelijk van opnameformaat)!!
Accessoires:
- Sound Forge Audio Studio LE Software CD-ROM
- USB-kabel
- 4 alkaline batterijen (AA)
Toe te voegen Memory Stick Cards (kies de high speed Pro Duo 4 gig stick van Sony)

05/2012/ws





Behringer C2 gematcht paar klein-membraan condensators

Je koopt zo'n setje voor minder dan 50 euro. Alleen al daarom denk je spontaan dat het niet veel kan zijn, want bij microfoons is normaalgesproken de relatie prijs-kwaliteit strikt aanwezig. Moet ik nog wel verder gaan dan? Ja, dat wel.
Echt no-budget, deze twee kleine pijpjes van Behringer. Maar zoals wel vaker gebeurt bij Behringer worden we toch wat verrast door hetgeen deze klein-membraan condensatoren presteren. Als je een array maakt met behulp van de bijgeleverde stereobar en ze aansluit op je mengtafel doen ze je in eerste instantie wat denken aan de professionele evenknie, de Neumann 184's. Daar lijken ze in hun uiterlijk en gebruiksdoel wel wat op.
Ik heb proefopnames gemaakt in xy en ortf en dat was lang niet verkeerd. Goedkope microfoons klinken bijna altijd 'neuzig', een vervelende kleuring die een hol en pretentieloos geluid oplevert. Nou, daar is geen sprake van bij deze set. Stemmen, akoestische instrumenten zoals gitaar, viool en hobo, en zelfs piano komen heel behoorlijk over. Redelijk sprankelend, wel helder maar niet scherp, en redelijk transparant. De Neumann's klinken veel dieper, transparanter en nog levendiger. Maar ja, dat is ook een geheel andere prijsklasse. Ruim 10 keer duurder.
Als ik al iets mis in het geluid dan zijn dat de lage frequenties tussen de 50 en 200 Hz. Die zijn in verhouding net iets minder aanwezig. Dat zie je niet direct terug in de curve op papier, maar het is wel mijn indruk bij het afluisteren.
Is het je eerste keus als je een koor wilt uitversterken? Nee, dat niet, ook niet je tweede, maar je bent toch blij als je hiervan een paar setjes in je koffer hebt.
Toch is het verrassend dat beide microfoons een redelijk gewogen geluid afleveren, nauwelijks rondzingen, geleverd worden in een cassette met alles erbij (geen snoer). Ik zeg: knap. Hebbedingetjes. Doe mij maar een paar paartjes.

Specificaties:
- 2 klein-membraan condensator microfoons
- -10 dB schakelaar
- 16 mm membraan
- cardioide karakteristiek
- frequentiebereik: 40 tot 20.000 Hz
- instelbaar laag-af filter 6dB/oct bij 120Hz
- maximale geluidsdruk: 140dB (0dB), 150dB (-10dB)
- +48V fantoomvoeding nodig, 2x
- inclusief microfoonhouders, plopkapjes, stereobar en transportkoffertje
- diameter behuizing; 20 mm, lengte; 94 mm
- gewicht: 90 gram

04/2016 /ws.




Alesis HD24

Na de succesvolle reeks tape-ADAT's werd het tijd voor een harddiskrecorder. moet Alesis gedacht hebben. En pakte flink uit. Het werd een 24 sporen multitrack met als core een 48 kHz / 24 bit systeem. Als opslagmedium worden normale en goedkope IDE-schijven gebruikt, die met een losse caddy de HD24 ingeschoven worden. Je kunt er twee gelijktijdig plaatsen. Die losse hd's geven je de mogelijkheid snel te backuppen of het juiste project te laden. Hoewel aanvankelijk slechts 40 Gb schijven gebruikt werden, kun je met een beetje zoeken genoeg grotere volumes vinden. Er gaan verhalen dat zelfs 640 Gb schijven successvol geplaatst zijn.
De bediening van de HD24 is geweldig. Alsof je een gewone 'analoge' recorder bedient. Stop, play, shuttle, record-ready, locatiepunten, het zit er allemaal op. Duidelijk gerangschikt op het nette front.
Ook heb je de beschikking over een utp-netwerk aansluiting (voor ftp), midi en ook een aansluiting voor de losse afstandsbediening is present. Zelfs de populaire BRC kun je probleemloos aansluiten.

Het werken met de HD24 in de dagelijkse praktijk is beslist geen straf. Eenvoudig, efficiënt en betrouwbaar. Interne dubbing, pitch, punch in/uit, analoog en digitaal (lightpipe) in/uit, het kan allemaal.
De kanalen kun je individueel in record-ready zetten, je kunt er vanuit je mengtafel met 24 jacks in, maar ook met 8. In dat laatste geval stuur je kanaal 1 zowel naar 1, 9 en 17. Super handig.
Er zijn ook 24 jack-uitgangen, dus je kunt je flink uitleven op de HD24 en mengtafel.
De hamvraag is altijd; hoe klinkt het? Nou, maak je geen zorgen. Ik ken weinig multitrackrecorders die zo krachtig en schoon klinken als de HD24! Het is een groots, schoon en zeer krachtig geluid. Kudo's voor Alesis.
Er is nog een enkele winkel waar je de Alesis nieuw kunt kopen, met prijzen rond de 1300 tot 1700 euro.
En mocht je het willen, een upgrade naar het 96/24 platform (HR24XR) is mogelijk via de optionele EC2 module. Het is wat geknutsel, maar na het vervangen van de twee in/out boards heb je 12 stuks 96/24 sporen. Alleen doen als je echt die 96/24 nodig hebt. Luister eerst eens naar de 48/24, misschien ben je dan al meer dan tevreden.

FTP
Via ftp kun je -langzaam- backuppen, maar je kunt ook de (individuele) tracks downloaden, bewerken en weer terugplaatsen. Ook kun je de 24 tracks downloaden en verder met je project gaan in bijvoorbeeld Cubase of Audition. Die flexibiliteit zie je maar zelden, hoe handig wil je het hebben?.

Midi
Als je de midi aanzet (zenden MTC, midi time code), wordt je pc (met Audition, Cubase of Sonar) direct gesynchroniseerd. Staat binnen 1 seconde in sync. Je hebt daar geen aparte synchroniser voor nodig, maar wel een goede midi-interface die ook alle time-coded signalen doorgeeft. En je werkt dan wel opeens met 48 sporen.

Ik heb twee ide-schijven van 320 Gb geplaatst en die zijn goed voor vele tientallen uren opname. Er zijn gemodificeerde s-ata caddy's te koop, zodat je die nieuwe harddisktypes ook kunt gebruiken. Niet nodig voor mij, maar fijn dat het kan.
Verder zijn er connecties voor ADAT Sync en World clock.
Minpuntje: ik vind de interne fan wat luidruchtig, dat had wat minder mogen zijn. Ik weet dat er kits bestaan waarbij je een stille fan kunt monteren, maar dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.

Tenslotte, ik heb er een Alesis BRC op aangesloten wat de bediening nog mooier maakt. Ook krijg je nog meer I-O gemak.
Wat een beest van een machine, deze Alesis Adat HD24. Ik zie ze tweedehands voor rond de 700 euro staan, en dat zijn ze meer dan waard. In termen van geluid en gemak overtreffen ze echt makkelijk de doorsnee HD-kaart. Ook de gemakkelijke 'analoge' bediening maakt het werken met de HD24 tot een feestje.


Specs

MEDIA
Caddy 1: 40GB HD
Caddy 2: empty
Caddies can be fitted with IDE/EIDE/ATA drive at 5,400/7,200/10,000 RPM up to 2TB

TRACK COUNT
24 tracks at 24-bit, 44.1 or 48 kHz
12 tracks at 88.2 or 96 kHz with optional EC2 upgrade

CONNECTIONS
Analog: 24 24-bit inputs, 24 24-bit outputs (1/4" TRS, +4dBu)
Digital: 24-channel I/O via 3 ADAT Optical inputs and 3 ADAT Optical outputs
Other: MIDI in/out. Alesis Sync in/out (DB-9). Word Clock input (BNC, 75). Footswitch jack for punch in/out (1/4"). LRC input for traditional wired remote (1/4"). 10 Base-T Ethernet (RJ-45)

AUDIO SPECS
Frequency response: 20Hz 20kHz +0/1 dB
Dynamic range: 103dB A/D, >103dB D/A (A-weighted)
Distortion: <0.003% THD+N. Input levels: nominal +4dBu, maximum +19dBu
Pitch control: +100 cents/200 cents, min-max 30 50kHz (30 100kHz with version 2.0)

09-2015-ws






Tascam HD-R1 masterrecorder

Ik ben een fan van Tascam. Ik werkte al met de Teac Tascam 3440 toen de 80-8 en MS16 nog moesten komen. Een echte liefhebber dus van dit legendarische studiomerk. En wat knap is, is dat Tascam nog steeds een speler van formaat is. Want ze zijn nooit gestopt met het bedenken van kwalitatief goede studioapparatuur voor ons, de echte gebruikers. Het bewijs daarvan staat hieronder: de digitale masterrecorder HDR1, de digitale evenknie van de PR99. Voor wie dat wat zegt..

Het is al weer enige jaren geleden dat Tascam de HD-R1 uitbracht. In de range met o.a. de CDR200 en R200 was deze HD-R1 het topmodel. Daarboven zijn echter nog diverse broadcastrecorders, maar die bevinden zich in een voor mij onaangename prijsklasse.
In een notendop is de HD-R1 een twee-kanaals masterrecorder met als medium een Compact Flash kaart. Formaat op 19"en 1 HE. Compact dus. Degelijk en professioneel uitgevoerd, dat moet gezegd. In en uit kan via gebalanceerde XLR of RCA, naar keuze. Ook hier ontbreekt de netwerkaansluiting niet, zodat je via ftp snel even een bestand kunt ophalen of plaatsen. Heel handig, hoewel je natuurlijk ook de CF kaart even in je lezer kunt plaatsen. Nog sneller.
De HD-R1 werkt maximaal op 96 kHz bij 24 bit (mp3 of Wave). Dat is voor mij meer dan voldoende en ik mis geen moment de 192 kHz als sample rate. Ik herinner me geoefende luisterpanels die -gezeten recht voor de beste monitoren- niet één keer het verschil tussen 44,1, 48 of 96 kHz konden aangeven. Laat staan dat ze 192 kHz zouden kunnen onderscheiden? Dat op zich is geen maat natuurlijk, maar het zegt wel iets over wat onze oren maximaal kunnen herkennen.
De menu's in deze recorder zijn overzichtelijk gegroepeerd en instellingen zijn snel gevonden en aangepast. Dat is altijd fijn, want ik ben wel eens verdwaald in het menu van een vergelijkbare Alesis en werd pas 'uren later teruggevonden'.
Via het netwerk kun je in een browser op afstand de transportfuncties van de recorder bedienen. Ook zijn de instellingen uit de menu's hier te vinden, een hele handige functie want je scherm geeft informatie beter weer dan het kleine display van de Tascam. Daar zit ook een puntje van kritiek. De lcd led-meters zijn maar nauwelijk af te lezen op de unit zelf. Oversturing wordt ook al door de lcd zelf weergegeven, maar een paar aparte led's voor signaal en oversturing waren veel beter geweest.

Op het front zijn er geen verrassingen. Inregelmogelijkheden voor het signaal, de 'transportfuncties' met helder verlichte knoppen en een signaaldisplay. Wel leuk is de usb-aansluiting, waardoor je een stick of HD kunt aansluiten voor bestandsuitwisseling. Of voor het aansluiten van een toetsenbord.
Op de achterzijde vind je de in- en uitgangen in XLR en RCA (lijn en microfoon met fantoom), diverse connecties voor communicatie (serieel en parallel), digitale in- en uit (optisch en coaxiaal) en een connector 'Euroblock terminal'. Hier past de TASCAM's RC-SS20 op, een slimme remote met 20 buttons om heel snel wave's en mp'3 af te spelen. Soort sample-machine. Met elke button speel je een eerder geselecteerd geluidsbestand af, handig voor radio/tv makers en dj's. Leuk maar met duizend euro belachelijk duur.



Blijft de vraag over hoe deze Tascam HD-R1 klinkt. Ik gebruik hem als masterrecorder, op de hoogste instelling (wave 96/24), en luister af op Genelec's monitoren. In die setup is de HD-R1 een bijzonder apparaat dat fantastisch klinkt. De gebruikte converters doen hun werk maximaal goed wat een levendig en krachtig geluid oplevert. In de hoogste kwaliteit werkend is er volop reserve om later nog de reguliere bewerkingen uit te voeren op je pc.
De prijs van deze recorder is iets meer dan 1400 euro, en daarvoor heb je wel een echte Teac Tascam in je rek. Joeppie.


HD-R1 SPECIFICATIONS
Applicable recording media: Compact Flash
Recording format: WAV, MP3
Quantization: 16/24 bit linear, MP3
Sampling frequency: 44.1/48/88.2/96kHz
MIC/LINE INPUT Connector: XLR-3-31 (1: GND, 2: HOT, 3: COLD), balanced
Euroblock terminal, balanced

LINE INPUT Connector: RCA, unbalanced
LINE OUTPUTS Connector: XLR-3-31 (1: GND, 2: HOT, 3: HOT), balanced
Euroblock terminal, balanced
Connector: RCA, unbalanced

COAXIAL INPUT Connector: RCA
Format: IEC60958-2 (S/PDIF)
Quantization: 16/24-bit

HEADPHONE OUTPUT Connector: 1/4" stereo phone jack

Serial control connector: D-Sub 9-pin
Parallel control connector: D-Sub 25-pin
LAN connector: RJ45
USB connector: USB A-type
1U rack-mount solid-state recorder
Compact Flash card
USB host interface for USB flash cards
Audio data formats: PCM (16/24 bit), MP3
Sampling rates supported: 44.1, 48, 88.2, 96kHz
Mic/Line XLR (with 20dB pad) balanced I/O
Phantom power (rear panel switch and front LED indicator)
Euroblock terminal (Input and Output)
Unbalanced RCA (Input and Output)
Front panel rotary input level controls
RS-232 interface for control
RJ45 100Mbit/s Ethernet interface for file transfer and control
25-pin parallel remote control interface
16 Direct Play via D-sub 25-pin parallel interface
Power-on-play (front panel selectable)
S/PDIF digital In/Out (coaxial and optical)
Headphone jack w/level control
Input through and auto fade function
Input monitoring / mixing of live stereo input along with playback
Program play, folder play, shuffle play, interval play modes, etc...

Prijs 1435,- Euro.

01-2016/ws







Tascam DR-60D mkII

Als je een professionele video-opname maakt, wil je graag kwalitatief goed geluid registreren. Open deurtje. De semi-professionele videocamera's hebben vaak alleen een stereo mini-jack ingang, en dat schiet niet echt op. Je wilt natuurlijk je beste (condensator)microfoons inzetten, en dat kan alleen via XLR. De professionele camera's hebben vaak die extra mogelijkheden met xlr-ingangen, maar soms is dat er maar 1, of er is geen fantoomvoeding. Soms ook moet je het met de bijgeleverde opbouwmicrofoon doen. Allemaal beperkingen dus. Werk je met een DSLR, dan is er nog minder te kiezen. Hooguit een ingebouwde -ruisende- microfoon, meestal ook nog mono.
Maar deze door 4 baterijen gevoede Tascam DR-60D mkII heeft maar liefst 2x een XLR ingang (met desgewenst fantoomvoeding!) en daarnaast nog een stereo mini-jack ingang. Vier kanalen dus, waarbij 3 en 4 gecombineerd zijn tot 1 stereospoor. Top. De output gaat (gemixt indien gewenst) rechtstreeks naar je videorecorder, maar je kunt ook opnemen in max. 96/24 op een SD, waardoor je deze wav later kunt toevoegen in je video-editor. En dat dus in max. 96 kHz en 24 bit! Er zijn vier afzonderlijke opnamesporen. Tjee, kudo's voor Tascam!

Als je de camera thuis laat, blijft er nog altijd een uitstekende -mobiele- recorder over, waarmee je op elke locatie perfecte opnames kunt maken. Ik heb getest met de Røde Videomic Pro en een XY van de Behringer C2, dat werkt perfect. Een mooi direct en warm, breed geluid.
Er zijn naast genoemde ingangen ook uitgangen voor je camera en hoofdtelefoon. Ik gebruik wel eens de Canon 5D mkII, die geeft een perfect HD beeld, en als je de DR-60D mkII daarop aansluit met twee goede condensatormicrofoons, weet je niet wat je hoort. Je kunt de Tascam met een schroef direct onder je (film)camera monteren, waardoor alle belangrijke informatie overzichtelijk bij elkaar wordt weergegeven.

Het batterijgebruik is even opletten. Vooral als je de fantoom (24 of 48 V) activeert. Dan kom je slechts enkele uren verder. Reservesetje in je tas dus. Zonder fantoom werk je er ongeveer 4 uur mee, dat is wel redelijk.

Wat een ongecompliceerd en feilloos werkend apparaatje van Tascam. De kwaliteit zit wederom in de naam ingebakken.
Er is trouwens ook nog een DR-70D, vergelijkbaar met dit model, maar dan nog voorzien van twee ingebouwde microfoons.

Prijs: 199,- euro (Bij Bax).



Specificaties:
- compacte audiorecorder voor DSLR/DSLM-camera's
- opslagmedium: SD/SDHC
- hoogwaardige HDDA-inputs
- aantal opnamesporen: 4, te downmixen naar stereo
- inputs: 1, 2, 3+4 (stereo), met instelbare input-levels
- opnamekwaliteit: 44.1/48/96 kHz, 16/24 bit
- opslagformaat: WAV/BWF, ongecomprimeerd (BWF is .wav + metadata)
- XLR of jack, combo-inputs
- low-cut op 40, 80 of 120 Hz
- USB 2.0
- aansluitmogelijkheid voor RC-10/RC-3F afstandsbedieningen
- functioneert op 4 AA-batterijen, optionele adapter (PS-P515U) of USB-bus power
- afmetingen: 133 x 93 x 78 mm (inclusief top-adapter)
- gewicht: 510 gr (zonder batterijen)

04-2016





Røde NT4 stereo kondensatormicrofoon

De NT4, de stereo kondensatormicrofoon van Røde, met een vaste x-y opstelling van de kapsels is present. Het moest er eens van komen, want ik keek er al een paar jaar stiekem naar.
Ik vond de ruim 500 Euro wel wat pittig, maar ja, het zijn natuurlijk wel 2 microfoons. ;)
De NT4 is in feite een slimme combinatie van 2 NT5's. Maar dan dus met de gefixeerde x-y. Een gematched pair, dus geen fasefouten en door deze constructie geen wegwiebelende microfoons. Slim gedaan daar, Down Under.
Op zich kun je voor koren en akoestische instrumenten heel goed twee losse kondensatoren gebruiken, maar de opstelling (x-y of ortf) komt wel heel precies en gaat deels op het gehoor. En de constructie met twee microfoons is in principe niet stabiel, de praktijk is immers altijd weerbarstig. Ik heb live al meegemaakt dat de x-y opstelling langzaam aan veranderde in een a-b opstelling.

Deze (2x nier) x-y opstelling is bij de NT4 al geregeld, dus alleen de afstand blijft nog opletten, zodat je niet slechts een deel van het koor te pakken hebt, als je te dichtbij plaatst.
Het is een grote, zware microfoon en daarom is een stevig statief aan te raden.

Het geluid is me heel goed bevallen. De NT4 heeft beslist body, een evenwichtig 'eigen' geluid, is niet te scherp, het is een typisch kondensatorgeluid. De grootste verrassing zat hem voor mij in het mooie stereobeeld, dat was gewoon prachtig! Als je de opname afluistert met een hoofdtelefoon waan je je weer op de opnamevloer, en zo hoort dat.
Deze microfoon is ook uitstekend voor video-opnames te gebruiken.
Røde levert de NT4 behoorlijk compleet. Je krijgt behalve de plopkap, houder en koffer een kabel naar twee xlr's (voor links en rechts), en een kabel met stereo minijack naar xlr's. Bijvoorbeeld voor videocamera's.
Deze Røde werkt op fantoomvoeding, maar een 9 Volt batterij werkt ook prima. Aan jou de keus.


Specs:
- Stereo X/Y condenser microphone
- Dual externally biased half inch capsules with gold sputtered diaphragm
- Capsules closely matched with full frequency response
- Dual power operation
- Custom stereo cables included - dual XLR and mini stereo jack
- Custom twin head windshield (WS4) included
- Durable satin-nickel finish
- Full 10 year warranty*

Frequentiebereik: 20 Hz-20 kHz (De 20 Hz zal ie niet halen toch..?)

Inclusief:
- RM3 stand mount
- RC4 case
- WS4 windshield
- NT4-DXLR stereo XLR lead
- NT4-MJ XLR to 3.5mm stereo cable

Prijs: net onder de 500 Euro.

01-12-2017

                               







Panasonic HC-VX980, 4K camcorder

Als je zo af en toe een filmpje schiet is het leuk als je beeldkwaliteit echt goed op orde is. Meestal gaat het bij mij om instructiefilmpjes, die via beamer op tv worden weergegeven op redelijk grote schermen.
Er was natuurlijk al HD-kwaliteit, maar sinds een jaar zijn ook 4K tv's en filmcamera's volop te krijgen. Meer detail, betere scherpte. En als je geluk hebt, ook betere kleuren en zwarting.
De Panasonic HC-VX980 is zo'n camera. Je kunt er in 4K (3840 x 2160 met 25 fr.) mee filmen, het geluid is Dolby 5:1, en de Leica lens is met f 1.8 redelijk lichtsterk te noemen.

Er zitten wat gimmicks op, zoals het via wifi filmen met extra smartphones, die dan een picture-in-picture opleveren. Leuk, maar daar koop je zo'n camera niet voor.
De afstandsbediening via je smartphone vind ik dan wel weer superhandig.
Hoe dan ook, het gaat om het beeld. Ik heb toevallig (nou ja) ook een 4K Sony tv, en een Onkyo 7700 4K Dolby systeem dus ik was méér dan benieuwd.

Als je filmt vanaf statief krijg je de scherpste en kleurrijkste beelden die mogelijk zijn op je homesysteem. Griezelig scherp. Ga je met de camera bewegen, dan krijg je toch de bekende vegen in je beeld.
Ondanks de geavanceerde 5-assige beeldstabilisatie. Dat is de camera niet helemaal aan te rekenen, ik ken het niet anders van filmcamera's.
Het geluid is ook opvallend goed, bij stereo en gebruik van een goede microfoon is het geluid zelfs top, vermits je niet te ver van het onderwerp filmt. Maar ook het Dolby 5:1 systeem presteert naar behoren.
De 5:1 microfoon doet zijn werk en het effect ervan is goed hoorbaar. Knap.

Niet alles is top, de 'camerafunctie' knop, rechts voor/onder op de camera, is bijna niet te gebruiken tijdens het filmen. Wat een onhandige plaats voor een bedieningselement. En het was ook fijn geweest, als je de accu extern op zou kunnen laden. Dat kan nu alleen als de accu op de camera geplaatst is. Gek hoor.

Het apparaat is licht en compact, ook dat is mooi meegenomen. Ik heb nog geen grote nadelen van de VX980 kunnen vinden, de prijs is heel acceptabel voor een fatsoenlijke 4K filmcamera.
De camera heeft een resolutie van 18 megapixels.
De standaardaccu vond ik te krap, dus een extra grote accu is sterk aan te raden. Ook het kaartje voor de opslag verdient aandacht, het moet 'snel en groot' zijn. Ik gebruik een Lexar 128 Gb, snelheid 1000x kaart. De lees- en schrijfsnelheid moet minstens 95 Mb/s zijn.


Hoofdcamera Sensor
- Beeldsensor 1-2,3-type BSI MOS-sensor
- Pixels Totaal 18.91 megapixel
- Effectieve Pixels (Film) 4K: 8,29 megapixel (16:9), Full HD: 6.10 megapixels (16:9) (Level Shot UIT of Normaal)
- Effectieve pixels (Foto's) 7,00 megapixel (3:2) 8,29 megapixel (16:9) 6,22 megapixel (4:3)

Hoofdcamera lens
- F waarde F1.8 (breed) en F3.6 (tele)
- Optische Zoom 20x
- Brandpuntsafstand 4.08 - 81.6 mm
- 35 mm Film Camera Equivalent (Film (16:9)) 4K: 30.8 - 626 mm (Level Shot UIT), Full HD: 37.0 - 752 mm
- 35 mm Film Camera Equivalent (Foto) 34,5 - 690,3 mm (3:2) 30,8 - 626 mm (16:9) 37,6 - 752,8 mm (4:3)
- Filter Diameter 49 mm
- Lens Merk Leica Dicomar Lens

Beeld Stabilisator HYBRID O.I.S.+ with Active Mode, O.I.S. Lock, Level Shot Function (Sterke modus: alleen 2K)

AVCHD
1080/50p (28 Mbps / VBR), (1920 x 1080/50p)/PH (24 Mbps / VBR), (1920 x 1080/50i)/HA (17 Mbps / VBR), (1920 x 1080/50i)/HG (13 Mbps / VBR), (1920 x 1080/50i)/HE (5 Mbps / VBR), (1920 x 1080/50i)

MP4
2160p/25p(72M) (72Mbps / VBR), (3840 x 2160)/2160p/24p(72M) (72Mbps / VBR), (3840 x 2160)/1080p/50p(50M) (50Mbps / VBR), (1920 x 1080)/1080p/50p(28M) (28Mbps / VBR), (1920 x 1080)/1080p/24p(50M) (50Mbps / VBR), (1920 x 1080)/720p/25p(9M) (9Mbps / VBR), (1280 x 720)

iFrame
960 x 540/25p (28Mbps / VBR)


Prijs: 800 Euro

02-10-2016








Steinberg UR22 mkII audio-interface voor pc en mac

Het live registreren van akoestische concerten, kooroptredens, conferenties, feesten en partijen etc. vraagt altijd om wat denkwerk vooraf. Want als je -op locatie- stereo-opnames van vele uren moet maken, is het wel even nadenken hoe je dat dan het best kunt uitvoeren. En natuurlijk ook zo trefzeker mogelijk, want je krijgt zelden een tweede kans.

Verder wil je liever niet met je eigen, bestaande studio-apparatuur gaan slepen, want die wordt daar gegarandeerd niet beter van. En is ook niet per definitie de beste keus voor dit soort opdrachten. Dat zijn zo de eerste overwegingen.

Mijn keus viel op een MacBook Pro met een Steinberg UR22 MKII geluidskaart. Die kaart kost geen vermogen, maar biedt voor 2 kanalen toch de gewenste 192 kHz en 24 bits resolutie. En dit oude merk staat garant voor vakmanschap, dat helpt ook wel.
(De MacBook had niet gehoeven, maar mag het ook leuk zijn? ;)

Kiezen
Als je online zoekt op geluidskaarten, dan zie je dat er maar een beperkt aantal merken zijn die goede interfaces aanbieden.
Ik zocht op: hoge resolutie (tot 192 kHz), 2x XLR in, fantoom (tot 48 V!), kwaliteits voorversterkers, fatsoenlijke AD/DA converters en zero-latency (zonder vertraging in de afluistering). Dan kom je snel uit op fantastische merken als Focusrite, Tascam, Apogee, RME, Roland en M-Audio. En Steinberg uiteraard, want daar viel uiteindelijk mijn keuze op. Dat deze interface méér dan robuust is, deed ook mee in de overweging. En ook fijn; zowel de pc als de Mac worden ondersteund.
Mijn eveneens nieuwe Mac werd voorzien van een externe, snelle SSD waarop je gemakkelijk een dag audio kunt wegschrijven.

Aansluiting
Over de aansluitingen is ook nog iets te zeggen. Je kunt voor USB gaan, maar FireWire of Thunderbolt kan ook natuurlijk. Thunderbolt zou logisch geweest zijn voor een Mac, maar waarom zou je je beperken? Mijn andere (Windows) computers ondersteunen de Thunderbolt niet. Vandaar toch mijn keuze voor een USB uitvoering.


Lakmoes
Na installatie van drivers en het uitvoeren van een firmware-update moet het gebeuren. De MacBook heeft slechts 2 USB poorten, dus de interface en de externe schijf vulden die gaten snel op. Dan een setje AKG 451B's eraan en draaien maar. In de software heb ik de hoogste resolutie gekozen, 192 kHz en 24 bit, maar in de praktijk zal ik vaker de 96 kHz en 24 bit gebruiken, ook ruim voldoende natuurlijk, zeker voor stemmen.

Wat al snel opvalt is dat de accu-capaciteit van de Mac zichtbaar daalt. Geen verrassing, maar het gaat best snel. De UR22 MKII haalt net als de externe HD de voeding uit de Mac, dus alles bij elkaar wordt er flink geconsumeerd. Dat is eenvoudig op te lossen door de adapter aan te sluiten. Duh..
Daarna werkt de set als een zonnetje en als ik later de opnames beluister in de studio valt op hoe kraakhelder en krachtig het geluid is. Perfect. De UR22 MKII kan overigens ook zelf gevoed worden door een extra USB-adapter.
En voor wie het wil, je kunt de Steinberg zelfs aansluiten op je iPad.

De 2e test ziet er iets anders uit. Ik sluit de set aan en richt beide microfoons op (roze ruis uit) de studiomonitor. Dan laat ik alles -op de hoge resolutie- een lange nacht draaien. Na het ontbijtje ga ik eens kijken en stel tevreden vast dat alles nog vriendelijk staat te spinnen. Dat lijkt me toch een goed begin! Als ik globaal -het enorme -wavebestand bekijk, blijken er nergens tikken, pieken of drop-outs te zijn. Wederom perfect. Ter zijde; Logic Pro (en ook SoundForge Pro) deed er bijna een uur over om het bestand te laden.

Ook in de maanden hierna is de set ingezet, en het resultaat was betrouwbaar en kwalitatief mooi op niveau. Ik vind het geluid erg schoon, krachtig/dynamisch en heel transparant. En waar het stil behoort te zijn is het dat ook. Er zijn vast goede AD-converters gebruikt.
Heb je meer microfoons nodig bij een registratie, dan kan dat door het inzetten van een klein mengtafeltje (kost weinig) waarna de uitgangen rechtstreeks op lijnsignaal de UR22 MKII in gaan. Ook dat werkt goed.

Er had nog een digitale in/uitgang (SP/Dif) op kunnen zitten, of vraag ik nou te veel?


Productspecificaties

Signaalkwaliteit: 24 bit, 192 kHz (max)
Hoogwaardige D-PRE microfoonvoorversterkers van Yamaha
Type interface: USB 2.0
Geen latency
Werkt met audiosoftware die voldoet aan:
   ASIO
   Core Audio
   WDM
Ingangen:
   mic/line 1 (XLR/jack)
   mic/line 2 (XLR/jack)
Gain instelbaar voor input 1, 2
Hi-Z schakelbaar voor input 2
Uitgangen:
   line (2x jack)
   hoofdtelefoon
Schakelbare fantoomvoeding
MIDI in/out
Voeding:
   5V DC
   USB 2.0
Instelbaar:
   gain ingang 1 en 2
   balans input/DAW
   hoofdtelefoon
   uitgang
Peak-indicators
Inclusief software:
   Cubase AI en LE
Afmetingen: 158.6 x 45.4 x 158.3 mm
Gewicht: maar liefst 999 gr, en toch super compact


Prijs 136 Euro.

07 - 2017 ws







Bowers & Wilkins P9 Signature hoofdtelefoon

Voorjaar. Het werd tijd voor een nieuwe hoofdtelefoon. ;) Hoewel ik tevreden was met mijn oude Sennheiser HD25 en Sony MDR-1AM2, vond ik het nodig er een nieuw geluid bij te brengen. Ook om gewoon lekker naar je eigen muziek te luisteren. Na het nodige speurwerk en enkele luistersessie werd het dus de B&W P9. Of voluit, de Bowers & Wilkins P9 Signature.
Voluit, omdat dit recht doet aan de stevige verkoopprijs van 900 euro. ;)
Het eerste dat opvalt bij het uitpakken, is dat je een stevige hoofdtelefoon in je handen hebt. Bijna een halve kilo (413 gram) , maar goed, ik heb hem inmiddels vele uren gedragen en heb dit gewicht niet als heel storend ervaren.
De P9 oogt sober en toch ook chique. Veel leer, en bescheiden maar mooi metaalgebruik. Netjes gedaan. Geen futuristische beugels of knipperende LED landingslichten, daarvoor heb je weer andere merken. Ook niet draadloos, en zonder noise cancelling. What you see is what you get.

De impedantie van de P9 bedraagt slechts 22 Ohm, wat hem bijzonder geschikt maakt voor je smartphone. Je hebt in principe geen aparte hoofdtelefoonversterker nodig.
Omdat de P9 ook een gesloten type is, kun je hem dus uitstekend mobiel gebruiken.
Ik probeerde een iPhone, iPad Pro en MacBook en in alle gevallen was het geluid top. Daarover later meer.
Na het uitpakken heb ik de B&W eerst 3 dagen aan een iPad gelegd om hem in te spelen. Volgens de één flauwekul, volgens de ander nodig om de conussen 'wat soepel in de gewrichten' te maken zodat er meer details naar voren komen. Ik behoor dus tot die laatste categorie.
De P9 wordt geleverd met een verloopje en diverse kabels (allen stereo minijack), waaronder een mooie korte iPhone kabel met afstandsbediening. Super. Ik miste echter de Lightning kabel, maar die wordt niet meer standaard meegeleverd. Na een mailwisseling met B&W werd de kabel alsnog toegestuurd. Topservice!
De frequentieweergave gaat van 2 tot 30.000 Hz. Vooral de 2 Hz is bijzonder (en vooral in theoretische zin van belang) en geeft wel aan dat de laagweergave geen probleem zal zijn.

Ik heb natuurlijk geprobeerd veel hires audiobestanden te downloaden, o.a. van de site van B&W, want als je deze hoofdtelefoon koopt, krijg je gedurende enkele maanden toegang tot hun muziekbibliotheek. Het gaat dan om lossless bestanden in de kwaliteit 24/96. Vaak flac. Die krijg je trouwens niet zomaar op je iPhone, je moet ze eerst converteren naar het m4a formaat. En als ze eenmaal op je iPhone staan, kun je ze met de standaard applicatie niet zomaar af spelen op die kwaliteit. Apple gaat niet verder dan 16/44.1 bit (red book, CD).
Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een speciale app voor het afspelen van deze hoge resolutie flac's.
Ik probeerde Vox en Onkyo HP player, beide spelen 24/96 af. Het werkt, maar is wat omslachtig. Wat mij ook goed beviel was het streamen van lossless flac's vanaf een Synology NAS. Werkt probleemloos, ik vind het bovendien erg goed klinken.




Het geluid
Je kunt dan wel mooi de weledele leersoort Saffiano op je hoofd hebben, maar dat garandeert nog geen goed geluid toch?
Maar wees gerust, de P9 geeft echt een fraai afgewogen geluidsbeeld door. Met de beste bas die ik ooit gehoord heb op een hoofdtelefoon. In diverse testen werd de bas als 'pittig' beschreven, maar voor mij is hij perfect. Groots, echt diep, ook puntig maar nergens wollig.
De twee 40 mm drivers geven een extreem gedetailleerd geluid weer, en erg in balans. Hoog, midden en laag zijn wat mij betreft precies goed gedoseerd ten opzichte van elkaar.
Mijn muzieksmaak is heel divers, en bij alle stijlen was ik tevreden (Twents voor enthousiast) over het machtige geluid.
Voordat je nu naar de winkel holt, of Bol dan wel Blue aanroept, mijn beste advies is dat je altijd eerst zelf gaat luisteren! Smaken verschillen. En ook fijn, ik zag bij een aantal zaken al een kleine prijsdaling.


Specs
Frequentiebereik 2,0 - 30.000,0 Hz
Gevoeligheid 111 dB
Impedantie 22 ohm
Max ingangsvermogen 50 mW
Vervorming THD <0,2%bij 1 kHz

Gewicht 413 gram
Breedte 20 cm
Hoogte 24 cm
Diepte 12 cm

Prijs: 899 euro

05 - 2018 ws








Fender Blues Deluxe Reissue.

De Fender heruitgave Blues Deluxe versterker is een tweed buizenversterker met 'boutique toon'.
Hij blaast 40 Watt in een enkele 12" Special Design Eminence speaker, gevoed door twee 6L6 Groove Tubes output buizen en drie 12AX7 voorversterker buizen.
De twee kanalen (normaal met een Bright-switch, en distortion) worden gebruikt voor blues, rock, pop en country. Iets anders kan ook.
Er is een klassieke Fender spring reverb, effecten-loop, twee-knop kanaal voetschakelaar, tweed bekleding en chromen bedieningspaneel.

In de studio is het fijn en praktisch als je een echt goede gitaarversterker hebt, die veel klanken kan produceren maar bovenal stil is. Want het is echt lastig allerlei stoorgeluiden te onderdrukken bij scheurende gitaren. Modeling is een goede start, dat zijn vaak moderne, stille transitorversterkers, die middels software divere klanken kunnen boetseren. Maar het echte werk is toch een vette buizenbak, vermits de stoorgeluiden niet aanwezig zijn. Helaas hebben buizenversterkers de neiging brom en spikkels te leveren. Daar kom je tijdens de opnames lastig vanaf.

Deze Fender Blues Deluxe Reissue is een echte uitzondering daarop. Het is een heruitgave (reissue) van de Blues Deluxe, die in '93 het licht zag.
Deze versterker evolueerde naar de populaire Hot Rod Deluxe serie, maar de behoefte aan het origineel bleef. Daarom presenteerde Fender in 2005 de Reissue. Het oude model (zie laatste foto) werd exact gekopieerd, inclusief de 'chickenheads die 'op de kop' gemonteerd waren.
De gitarist kijkt dus aan tegen een bedieningspaneel dat gewoon andersom staat. Ogenschijnlijk curieus. Maar vroeger, toen de vermogens laag waren, stonden de versterkers voor op het podium en de gitarist stond of zat er achter. Geen backline dus maar een frontline!

In de normale (bright) stand produceert deze Reissue ongelooflijk dynamische klanken. Extreem helder, en je kunt er heel zacht maar ook heel hard mee spelen. Zonder aan de volumeknop te draaien!
Dit is echt het 'tweed' geluid waar Fender mee groot geworden is. De oversturing is ook fraai en erg precies te regelen.
De bediening zit niet echt logisch in elkaar, je moet echt even zoeken welke functies van de kanalen bij elkaar horen. Dat is soms extra lastig omdat het bedieningspaneel 'op de kop' zit. De invloed van de eq is groot, je kunt er echt totaal andere klanken mee maken. In de gebruiksaanwijzing geeft Fender daarvan diverse voorbeelden.
Handig is de voetschakelaar die je laat switchen tussen de beide kanalen en de reverb aan of uit zet. Zwaar en degelijk, maar wordt gek genoeg zonder kabel geleverd. Dat is wel een beetje zuinig, beste Fender?!

Wat verder nogal opvalt: deze versterker gaat echt loeihard! De twee 6L6 eindbuizen doen hun werk, geloof me. Bax verkoopt deze versterker ook als combiset, samen met oordoppen, dat zegt wel iets.

Bovenal moet gezegd worden dat het geluid fantastisch is. Zo helder, zo 'twang', zo dynamisch. En de oversturing heeft die fraaie glijdende curve tussen onvervormd en vervormd. Prachtig.

Voor thuisgebruik kan ik hem niet echt aanbevelen. Gaat gewoon te hard, vrees ik. Je moet de masters zo ver dicht draaien dat de buizen hun werk niet echt kunnen doen. Ik zou dan liever een 1 tot 5 Watt buizen adviseren.


Fender gitaarversterker combo
-serie: Blues Deluxe
-model: Reissue
-kleur: Tweed
-type versterker: Buizen
-uitgangsvermogen: 40 W
-speakers"1, 12" Eminence Special Design
-impedantie: 8 Ohm
-aantal kanalen: 2
-aansluitingen:
    1x high input 6.35 mm mono-jack
    1x low input 6.35 mm mono-jack
    FX-loop
    voetschakelaar
-regelaars: Presence, Reverb, Master Volume, Middle, Bass, Treble,
    Drive Select Switch, Drive Volume, Bright Switch
-buizen voorversterker: 3x 12AX7
-buizen eindversterker: 2x 6L6 Groove Tubes
-afmetingen: 47.6 x 59.7 x 26.7 cm
-gewicht: 24.85 kg


Prijs: plm 840 Euro.

06 - 2022 - ws










Pignose 7-100 gitaarversterker

Het weegt niets, kost bijna niets, maakt een bak herrie en is na 50 jaar nog steeds populair onder de beste gitaristen ter wereld.
Maar Keith Richards, Eric Clapton, Paul McCartney, Steve Miller, Ron Wood, de grote gitaristen van weleer, maken nog steeds zonder uitzondering gebruik van de Pignose. Thuis, onderweg, in bad, in bed, on stage en vooral in de studio. En je ziet de Pignose weer in elke studio ter wereld opduiken. Het moet een toverkastje zijn?

Uiterlijk
De Pignose 7-100 is een 5 watter met een 5" speaker, zit is een koffertje en werkt op 6 penlites. That's it.
En op deze 'varkensneus' tref je precies 1 knop aan. Een volumeknop. Daar moet je het mee doen, de rest regel je op je gitaar. Het grappige is dat door te spelen met die ene knop, en de instellingen op je gitaar, oneindig veel klankvariaties gemaakt kunnen worden. Van fris clean tot zwaar overstuurd. Van donkerbruin tot snerpend hoog.

Verrassing
Hoewel je zou verwachten dat gitaristen live en soms ook in de studio enorme klankzuilen van Marshall en Fender gebruiken, maar soms zit de waarheid in een kastje van 15 bij 22 cm. Bij 'Brown Sugar' bijvoorbeeld, van de Stones.

Een lullig kastje in de vorm van een lullig koffertje. Klap hem open (is ook leuk om het geluid te veranderen) en je ziet het speakertje, een printje en een batterijvak.
Veel meer is er niet te beleven. Geen zware voeding of digitale frutsels, geen galmunit, niets van dat alles. De schoonheid van dit versterkertje zit in de eenvoud. En dat kun je waarderen of niet.



Gebruik
De Pignose is wonderbaarlijk stil, er is nauwelijks brom of ander gesis, en dat maakt hem vooral ideaal voor de studio.
Dikke condensator ervoor en verder niets meer aan doen. Een beetje spelen met het (half) open deurtje.

Een noise-gate, normaal gesproken standaard gear voor scheurende gitaren, is niet nodig, de storing is zo weinig dat dit nauwelijks waarneembaar is.
En het geluid is onvoorstelbaar vet. Of briljant. Of rond, warm of fuzz. De gitarist bepaalt.

De Pignose heeft ook nog een line-out, voor output naar je mengtafel. Altijd handig om te combineren met een microfoon. En er is een 9V adapter verkrijgbaar, maar dat doet een beetje afbreuk aan het principe van dit versterkertje.

De 7-100 is sporadisch nog verkrijgbaar, kost hooguit 120 euro en dat lijkt mij een koopje.

11-2022 ws





Luister:








Prophet 6

'Dat bruggetje en refrein zou wat meer diepte kunnen gebruiken.' Een zinnetje, dat niet ongewoon is tijdens de mix-down van nummers.
Maar hoe fix je dat even? Welnu, het snelst werkt de inzet van een synthesizer, dat is immers ook in de mix-down zo gepiept.
Mij leek het handig (en leuk!) er een te hebben, na mijn sjans met de diverse Korg's van in de jaren 1980-2000.
Ik had eerder de Korg Poly61, een Siel, Een Korg Mono/Poly, een Korg M1, een Yamaha S90 ES en een Kawai MP6. Allemaal mooie synthesizers, maar ook wel achterhaald inmiddels.

Ik zocht onlangs naar een Moog Subsequent 37, en hoewel het geluid top is, zijn de slechts 2 stemmen me te weinig.
Toen kwam ik uit bij de Sequential Prophet 6. Een eerdere versie, de Prophet 5, maakte in de tachtiger jaren furore in de keyboardwereld.
Deze 6 is geen re-issue, maar wel ontworpen met de 5 in het achterhoofd. De kracht zijn de 6 stemmen (2 vco's plus sub en ruis per stem), de 1000 presets (500 user) en de ongelooflijke vette, analoge klanken.
Maar, 1000 presets lijkt een luxe, en toch, omdat ze niet gerubriceerd zijn, is het ook een zekere uitdaging.

Onlangs werd per firmware nog MPE toegevoegd, waardoor de synth nog meer expressiemogelijkheden krijgt.
Midi kan op de gebruikelijk manier aangesloten worden, maar kan ook via de USB. Sluit de Prophet 6 aan op je Macbook en er kan getoverd worden.
Kortom, een geweldige machine met de allerdiepste klanken.
Jammer dat er geen fatsoenlijke editor te krijgen is, dat zou de bewerking nog iets overzichtelijker maken. (De editor van Soundtower voldoet niet.) Gemiste kans.

Kern
In de kern is het een vrij gangbare zes-stemmige synthesizer. Er zijn twee oscillatoren per stem, aangevuld met een sub-octaaf oscillator en een noise-oscillator. De klassieke waveforms zijn weer van de partij: zaagtand, blokgolf, driehoek en pulse. Hard-sync ontbreekt ook niet en zorgt voor de nodige klankmatige variatie. Naast een 24 dB low-pass filter is er ook een 12 dB high-pass filter aanwezig. Het klavier telt 49 semi-gewogen aanslaggevoelige toetsen met aftertouch.

En het geluid? Nou, dat stelt niet teleur. De allerdiepste en mooiste bassen, waarbij de aftertouch indien gewenst een morph maakt van de ene naar de andere klank, crispy hoog, effecten waarvan je bijna schrikt als ze uit de monitoren bulderen. Voor mij zeer overtuigend.

Prijs: rond de 2700 euro.
04/2021/ws